Bølger i 3D
Under Yellowstones såkalte kaldera, en kraterformasjon som dannes etter et vulkanutbrudd, hviler et gigantisk magmareservoar.
Mengden av denne flytende steinmassen hjelper forskere med å fastslå hvor nær en vulkan er å få et utbrudd.
Teamet av forskere ville prøve en ny metode for å undersøke hvor mye magma supervulkanen inneholdt, hvilken tilstand magmaen var i, og hvordan den fordelte seg under bakken.
Det er ikke lett for forskere å se under bakken – særlig ikke i magma med en temperatur på 800 °C.
Derfor brukte de en nyutviklet tomografisk bildebehandlingsteknologi til å analysere seismiske bølger som er registrert i perioden fra 2000 til 2018.
For å kunne fortolke alle svingningene i dataene brukte forskerne en prosess som kalles fullbølgeforminversjon.
Den gjorde at en superdatamaskin kunne undersøke hvordan hastigheten på bølgene har endret seg på ulike dybder.
Ved å modellere de seismiske bølgene i tre dimensjoner fikk forskerne et mer komplett bilde av massen under Yellowstone.
Ingen grunn til panikk
Metoden viste at andelen magma under Yellowstones kaldera ligger på mellom 16 til 20 prosent. Det er en fordobling av den tidligere antagelsen på bare 5 til 10 prosent.
Selv om det kan virke som litt av en stigning, maner forskerne til ro. Terskelen for et mulig utbrudd ligger på omkring 35 til 50 prosent magma, så det er lav risiko for utbrudd i nærmeste framtid.
Supervulkanen i Yellowstone er blant de største vulkanene i verden. Gjennom 2,1 millioner år har særlig tre utbrudd vært katastrofale – det siste for 631 000 år siden.