Ganggung

Slik varsles et vulkanutbrudd

Vulkanologenes jobb er å forsøke å måle seg frem til kunnskap om vulkanutbrudd

7. september 2010

Fra Vitenskapens Univers: Oppgaven med å forutsi neste vulkanutbrudd er en jobb for vulkanologer, som er geologer med vulkansk aktivitet som spesialfelt. Varsling av vulkanutbrudd er vanligvis basert på målinger av mindre jordskjelv i nærheten av vulkanen.

De fleste vulkaner ligger imidlertid i verdens travleste jordskjelvsoner. Dette gjør oppgaven vanskelig, for det er ikke alle skjelv som utløser vulkanutbrudd. Vulkanologene har imidlertid sporet noen helt bestemte rytmer som avslører at magma forskyver seg i magmakammeret under vulkanen før et utbrudd. Faresignalene er blant annet bestemte frekvenser eller styrken på skjelvene.

Vulkanologene overvåker også vulkanene ved hjelp av kameraer, og registrerer trykkendringer i kanalen opp mot toppen. Noen steder monteres det også sensorer som måler luftens innhold av vulkanske gasser.

Vitenskapens Univers

Vitenskapens Univers er en enestående bokserie, som tar deg med til alle felter innen vitenskapens fascinerende verden. Du kan lese mer om serien og kjøpe det første bindet på:

Vitenskapens Univers

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: