Shutterstock
Yellowstone-supervulkan

Se kartet: Her er klodens supervulkaner

Supervulkaner ligger i klynger rundt omkring i verden. Besøk seks av de kraftigste vulkanene på jorden.

Ifølge geologene er jorden hjemsted for 25 aktive supervulkaner.

Noen av dem har hatt utbrudd i løpet av den siste millionen år og har dermed dokumentert potensialet i den høyeste kategorien på den såkalte VEI-skalaen (volcano explosivity indeks).

Når forskerne skal vurdere hvor stort et utbrudd har vært, samt hvor og når det fant sted, sammenligner de kjemien og alderen på for eksempel store forekomster av lava og aske.

På den måten har de for eksempel identifisert minst seks utbrudd fra amerikanske Yellowstone i løpet av ti millioner år.

Supervulkaner kan imidlertid også avsløres selv om de ikke har hatt noe superutbrudd. Det gjelder for eksempel for Campi Flegrei ved Napoli, som fortsatt bare har levert et utbrudd i den nest høyeste kategorien, et såkalt VEI-7.

For å fastslå potensialet for vulkaner som Campi Flegrei analyserer forskerne i stedet magmakilden og størrelsen på magmakammeret under vulkanen.

Her er klodens supervulkaner

To supervulkaner har hatt utbrudd de siste 100 000 årene, og fire andre truer med nye utbrudd.

Claus Lunau

Ny supervulkan funnet utenfor Alaska

Seks vulkaner i øygruppen Aleutene mellom Alaska og Russland ser ut til å være i kontakt med det samme gigantiske magmakammeret. Vulkanens siste superutbrudd var for om lag 600 000 år siden, mens et mindre utbrudd fant sted for 70 000 år siden.

NASA & Claus Lunau

Yellowstone begravet USA

Den beryktede Yellowstone-supervulkanen i det nordvestlige USA hadde sitt forrige utbrudd for 630 000 år siden. Aske fra det gigantiske utbruddet er funnet fra Mexico i sør til Canada i nord og fra California i vest til Mississippi i øst.

Shutterstock & Claus Lunau

Campi Flegrei truer Europa

Like ved Napoli og Vesuv ligger Campi Flegrei. Selv om den undersjøiske vulkanen fortsatt ikke har hatt et superutbrudd, har den potensial til å dekke Europa med aske. Det siste større utbruddet, for 39 000 år siden, sprengte bort vulkankjeglen.

Shutterstock & Claus Lunau

Paektu kan vekkes med atomvåpen

En av de minst utforskede truslene mot kloden, er supervulkanen Paektu mellom Nord-Korea og Kina. Ulovlige atomprøvesprengninger truer med å vekke kjempen, som kan dekke halvparten Asia med aske og skape kaos i klimaet på jorden.

Seoul Arts Center & Claus Lunau

Toba sendte jorden i fryseren

Toba på den indonesiske øya Sumatra eksploderte for omkring 74 000 år siden i det voldsomste utbruddet på to millioner år. Utbruddet formørket kloden i flere år og førte til et globalt temperaturfall på ti grader.

Shutterstock & Claus Lunau

Taupō er hyperaktiv

På New Zealands nordøy ligger Taupō-vulkanfeltet som for 26 500 år siden sto for klodens forrige VEI-8-utbrudd. Taupō opplevde et enda mer voldsomt superutbrudd for 340 000 år siden, og vulkanen er fortsatt veldig aktiv.

Shutterstock & Claus Lunau