Augustine Volcano

Regn utløser vulkanutbrudd

Vær og klima kan påvirke vulkanutbruddene - og omvendt

7. september 2010

Fra Vitenskapens Univers: Vær, klima og vulkaner virker på hverandre på flere forskjellige måter. Dersom utbruddet er voldsomt nok, blir store mengder aske og svovel slynget høyt opp i atmosfæren. Her reflekterer partiklene sollyset og fører til en avkjøling på opptil flere grader ved jordoverflaten de følgende årene.

Omvendt ser det også ut til at været direkte kan utløse et utbrudd i emning. Beviset fins i den aktive vulkanen Soufrière Hills på den vestindiske øya Montserrat. Her er det et svært stort antall utbrudd i forbindelse med det kraftige regnet som faller i området. Regnet siver ned i revner og sprekker, der det blir til damp i møte med den 800 °C varme magmaen. Damp tar mye mer plass enn vann, og derfor stiger trykket inne i magmakammeret. I noen tilfeller så mye at det kollapser.

Skiftende årstider later også til å påvirke vulkanene. På den nordlige halvkule er det for eksempel langt flere utbrudd om vinteren enn om sommeren. Den fysiske forklaringen på dette fenomenet tar utgangspunkt i de enorme mengdene med vann som hvert år flyttes fra den nordlige til den sørlige halvkule og tilbake igjen. Prosessen medfører en rytmisk trykkendring i magmakamrene som fôrer vulkanene.

Vitenskapens Univers

Vitenskapens Univers er en enestående bokserie, som tar deg med til alle felter innen vitenskapens fascinerende verden. Du kan lese mer om serien og kjøpe det første bindet på:

Vitenskapens Univers

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: