Megavulkan truer Napoli
Folk flest kjenner til den umiddelbare trusselen fra Vesuv, men de færreste i Napoli vet at en mye kraftigere vulkan ulmer under byen.

Megavulkanen Campi Flegrei
Campi Flegrei er en caldera: En vulkan, som for 39 000 år siden sprengte seg selv til atomer for deretter å synke sammen. Campi Flegrei har ikke vært aktiv siden 1538 og er så godt som usynlig i terrenget selv om den kan mønstre en utbruddsstyrke som får Vesuv til å ligne en billig nyttårsrakett.
Bare 17 prosent vet om supervulkanen
En undersøkelse fra 2013 blant over 1000 napolitanere viste at bare 17 prosent kjente til evakueringsplanene i tilfelle Campi Flegrei får utbrudd. Og de fleste innbyggerne, selv de som nesten bor i Campi Flegrei-calderaen, mener at Vesuv utgjør den største risikoen.
Utryddet kanskje neandertalerne
Campi Flegreis utbrudd for 39 000 år siden spydde ut 200 kubikkilometer magma og fremstår med styrke syv av maksimalt åtte på vulkanenes Richters skala, den såkalte VEI (Volcano Explosivity Index). I og omkring Campi Flegreis caldera er lavaen over 100 meter tykk, og aske etter vulkanen er å finne i myrer over store deler av Europa og vestre deler av Asia og som svovelforsuring av isen i borkjerner fra Grønland. Russiske forskere mener til og med at utbruddet for 39 000 år siden ga neandertalbefolkningen i Europa dødsstøtet som følge av den voldsomme påvirkningen på klimaet og næringskjedene og dermed banet veien for det moderne menneskets inntog på kontinentet.