Vulkan_Tristan

Mystisk vulkangåte oppklart

Tvillingvulkanene Tristan og Gough ligger over samme vulkanske hotspot i Sør-Atlanteren – men spyr ikke opp den samme lavaen. Nå har forskerne funnet en forklaring.

4. november 2015 av Karine Kirkebæk

Samme opprinnelse, men forskjellig lava

Vulkaneksperter har lenge undret seg over at to vulkaner med samme opprinnelse kan spy ut to forskjellige typer lava. Det gjelder to vulkaner i Sør-Atlanteren, Tristan og Gough.

Men vulkanologer i Kiel og i London har funnet en forklaring. Magmaen kommer fra to ulike steder nederst i Jordens mantel, men stiger opp til havbunnen i parallelle magmastrømmer.

Lava stammer fra forskjellige deler av Jordens indre

Tvillingvulkanene ligger ca. 400 km fra hverandre midt imellom Sør-Afrika og Brasil og over et varmepunkt som spyr opp vulkansk materiale. Der ble øyene til: Gough for cirka 70 millioner år siden og Tristan for bare én million år siden.

Vulkanen Tristan ligger for seg selv i øygruppen Tristan da Cunha i Sør-Atlanteren, den mest øde av alle befolkede øygrupper i verden.

Men mye tidligere oppsto det undersjøiske fjellkjeder da superkontinentet Gondwana ble delt og Afrika og Sør-Amerika gled fra hverandre for 132 millioner år siden. Prøver fra den eldste delen av fjellkjeden viser at den i likhet med Gough inneholder geokjemiske spor av det gamle kontinentet.

Materialet stemmer med en lomme i mantelen på 2500 kilometers dyp og på kanten av varmepunktet. Den yngre delen av fjellkjeden har derimot, og i likhet med Tristan, ingen spor av kontinentet.

Forskerne tror lommen holdt på å bli tømt da Tristan ble skapt. Derfor ble materiale fra havbunnsplaten transportert opp fra mantelen gjennom varmepunktet. Materiale fra havbunnen ble sugd opp gjennom vulkanenes varmepunkt parallelt med restene av materialet fra lommen.

Ett varmepunkt kan danne flere vulkaner

Varmepunkter oppstår på havbunnen der magma stiger opp fra mantelen til jordskorpen og danner vulkaner. Et varmepunkt står fast, men det gjør ikke vulkanene som ligger på jordskorpen og beveger seg i takt med kontinentalplatene. Derfor kan det samme varmepunktet produsere vulkan etter vulkan over millioner av år som på et uendelig langsomt samlebånd. Det var slik tvillingvulkanene Gough og Tristan ble til.

1. Materiale stiger, og Gough blir til. Det stammer fra Afrika fordi det var en del av det gamle superkontinentet Gondwana.

|

2. Materialet fra Gondwana er brukt opp. Annen magma stiger der en tidligere magmastrøm fløt, og danner Tristan.

Kom helt innpå flytende lava

Lavaen fra den islandske vulkanen Bárðarbunga er ikke gåtefull som i Sør-Atlanteren – men den flyter i rikelige mengder! Kom helt ned i vulkanens lavahelvete i denne dronevideoen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: