Brannene kan imidlertid også ha oppstått fordi magmaen har brutt fram flere steder på halvøya, noe myndighetene nå undersøker.
Senere har utbruddet endret karakter, slik at eksplosive lavasøyler erstattes av perioder med lav aktivitet i krateret.
Mønsteret kan indikere at utbruddet er en tro kopi av det siste utbruddet i området. Det fant sted for 800 år siden.
I så fall kan islendingene godt smøre seg med tålmodighet, for magmaen kan fortsette med å stige i 100 år i små, spredte utbrudd, noe som geologiske studier har vist var tilfellet forrige gang lavaen fløt på Reykjanes.
På Island er imidlertid ikke eksperter på vulkaner– vulkanologer og geologer – bekymret over utviklingen. Utbruddet oppfører seg nemlig nå slik ekspertene spådde da bakken begynte å skjelve i mars.
Tvert imot har stabiliteten vært slående fordi den ikke sto i stil med den omfattende seismiske aktiviteten før utbruddet.
Hvis magmaen har brutt fram flere steder, er det også tegn til at utbruddet forløper som forventet.
Nye utbrudd kan være på vei
Lavafontenen kan faktisk være et tegn på at utbruddet holder på å stilne av, forteller en professor i vulkanologi til det islandske statsmediet RÚV.
Et utbrudd på Reykjanes-halvøya danner nemlig en tynn lavastrøm fordi det består av bergarten basalt. Denne typen magma har problemer med å bygge opp samme trykk på veien opp og utløser derfor ikke samme eksplosjoner som andre bergarter.
Men når utbruddet avtar, strømmer lavaen langsommere og størkner derfor som en propp på overflaten. Når trykket av gass i magmaen under blir for stort, skyter lavaen opp som en fontene.
Ifølge eksperter er det sannsynlig at vi bare har sett begynnelsen. De spår at nye utbrudd vil bryte fram i mange hundre år og advarer mot å tro at den verste faren er over.
VIDEO: Se utbruddet utvikle seg direkte her: