Rød lava

Hvor varm er lava?

Hvilken temperatur har lava, og hva består den av? Finnes det ulike typer av lava?

Hvilken temperatur har lava, og hva består den av? Finnes det ulike typer av lava?

Shutterstock

Hvor varm er lava?

Flytende lava kan nå temperaturer på opptil 1500 °C – særlig vulkanen Kilauea på Hawaii er kjent for sin glovarme lava.

De fleste lavastrømmene har imidlertid en temperatur på 800–1100 °C, mens vulkanen Ol Doinyo Lengai i Tanzania sender ut klodens kjøligste lava, med temperaturer på om lag 500 °C.

Den kjølige lavaen er også den mest flytende siden innholdet av natrium og kaliumkarbonat gir lavaen den samme såkalte viskositeten som vann.

Kold og hvidlig lava
© Shutterstock

Lavaens temperatur avsløres av fargen. Lava med gule nyanser har en temperatur på over 1000 grader, mens dyprød lava har en temperatur på 600–800 °C.

Gassbobler skyter ut lavaen

Lava begynner sin reise flere kilometer under bakken i det laget som kalles mantelen. Varmen i jorden sindre gjør at bergartene smelter og danner magma.

Magmaen samler seg i magmakamre i jordskorpen under vulkanene. Her skiller den gasser ut som får trykket til å stige og magmaens tetthet til å falle. Jo lavere tettheten er, jo raskere akselerer magmaen ut av vulkanen.

Magmaens innhold av gasser er derfor avgjørende for hvor kraftig vulkanutbruddet blir.

Hvidgul lava flyder ned af skrænt
© Shutterstock

Når magmaen skyter ut av vulkanen, kjøles den av. Nå kalles den i stedet lava.

De fleste typene lava tilhører to hovedgrupper – andesitt, som er basisk, og rhyolitt, som er surt. Lavaens surhetsgrad avgjøres av innholdet av kiselsyre, som består av oksygen og silisium, som utgjør om lag 90 prosent av mantelen.

Surhetsgraden bestemmer også lavaens flyteevne. Andesitt består av om lag 50 prosent kiselsyre og kan derfor flyte over lengre distanser enn den mer tyktflytende rhyolitten, som består av om lag 70 prosent kiselsyre.