Tre ganger i løpet av de siste 2,1 millioner år har supervulkanen under den amerikanske nasjonalparken Yellowstone fått et utbrudd, og hver gang har den etterlatt seg voldsomme spor.
Skulle et superutbrudd ramme igjen, vil det påvirke hele verden.
Glødende strømmer av aske og giftige gasser vil svi av statene Montana, Idaho og Wyoming, mens pimpstein og aske vil regne ned over resten av USA.
Asken vil påføre store skader på for eksempel bygninger, avlinger og infrastruktur samt forårsake alvorlige lungeskader.
3000 kilometer bred askesky formørker himmelen
Supervulkaner kan støte ut over 1000 km3 materiale, og askepartiklene vil nå 30–50 kilometer opp i atmosfæren – to-fem ganger høyere enn marsjhøyden til passasjerfly. Her vil de danne en gigantisk askesky med en diameter på minst 3000 kilometer.
Analyser fra tidligere superutbrudd avslører at asken sprer seg over titusenvis av km2.
Den massive skyen av aske vil formørke himmelen over hele verden. Samtidig vil svovelsyre fra utbruddet ha en kjølende effekt på klimaet siden den reflekterer solstrålene. Mangelen på sollys vil bety feilslått avling og hungersnød i store deler av verden.
Risikoen for utbrudd er minimal
Heldigvis er det ingen overhengende fare for et utbrudd fra Yellowstone. Bare tre utbrudd på 2,1 millioner år viser at det er en ytterst sjelden begivenhet.
Samtidig er det hele 640 000 år siden magmakamrene ble tømt forrige gang.
Derfor mener forskerne at det er en risiko på 0,1 prosent for et superutbrudd fra Yellowstone i løpet av det 21. århundret.