Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hawaii

Vulkanen Kilauea har siden mai pumpet 250 millioner kubikkmeter lava ut over øya.

Naturen - Vulkaner

Hawaii drukner i lava

32 kvadratkilometer land dekket og 700 hus ødelagt. Siden mai i år har vulkanen Kilauea pumpet ut lava over Hawaii. Den glovarme massen har vært på vei i over 100 millioner år, og tross ødeleggelsene er den livsviktig for øygruppen.

###

Magma reiser i 100 millioner år

© Mike Mezeul II/Ritzau Scanpix

En elv av lava med en temperatur på rundt 1000 grader strømmer fra vulkanen Kilauea på Hawaii. En del av den glovarme steinmassen har vært 3000 kilometer nede, på grensen mellom mantelen og kjernen. Reisen har
tatt 100 millioner år.

###

Helvete gjemmer seg under havet

Sammenstøtet mellom havbunn og kontinentalplater driver de fleste vulkaner – men ikke på Hawaii. De blir fôret av en enorm søyle av magma – over 300 kilometer i diameter – midt under stillehavsplaten.

###

Vulkaner fôrer dyrene

© David B. Fleetham/SeaPics.com

Vulkanene på Hawaii gir liv til tusenvis av arter i havet omkring øyene. Magmaen inneholder næringsstoffer, for eksempel jern, som er viktige for livet i havet, og temperatur-endringene i vannet gjør at lagene og næringen i dem blandes.

###

Lava bygger øyer fra bunnen

© Justinreznick/Getty Images

Øyene er bygd opp av lava som gjennom millioner av år har lekket fra havbunnen. Den eldste brøt overflaten for omkring fem millioner år siden. Med tiden vil vulkanene dø, og øyene vil synke i havet – men nye vulkanøyer vil
oppstå igjen.

###

Vulkanøyer får beboere

© Darlyne Murawski/Ritzau Scanpix

3800 kilometer fra fastlandet. Øyene på Hawaii har vært blant de mest isolerte på planeten. Likevel bugner de av liv. Noen dyr drev dit på flåter av vegetasjon, mens andre, som for eksempel edderkopper, ble båret over havet av vinden.

###

Hawaii vokser fortsatt

© L.E. Baskow/LeftEyeImages/Sipa USA/Ritzau Scanpix
  1. mai 2018 kom det et utbrudd fra vulkanen Kilauea. I månedene som fulgte, strømmet lavaen utover den største øya på Hawaii. Et område på 32 kvadratkilometer ble dekket. Men vulkanen skapte også nytt land – i løpet av juli hadde øya vokst med 2,8 kvadratkilometer.

###

Vulkan er port til universet

© Babak Tafreshi/SPL

Astronomene strømmer til vulkanen Mauna Kea, som ikke er aktiv lenger, 4205 meter over havet. Høyden og den isolerte beliggenheten gjør stedet ideelt til observatorier som Keck--teleskopene, som blant annet tar bilder av unge galakser.

Les også:

Vulkaner

Hvor hurtig kan lava bevege seg?

0 minutter
Sådan undgår du hedeslag
Været

Fem tips for å unngå heteslag

4 minutter
Oldoinyo Lengai volcano
Vulkaner

Finnes det kald lava?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul