Vulkaner – Hawaii drukner i lava
Hawaii

Vulkanen Kilauea har siden mai pumpet 250 millioner kubikkmeter lava ut over øya.

Hawaii drukner i lava

32 kvadratkilometer land dekket og 700 hus ødelagt. Siden mai i år har vulkanen Kilauea pumpet ut lava over Hawaii. Den glovarme massen har vært på vei i over 100 millioner år, og tross ødeleggelsene er den livsviktig for øygruppen.

25. september 2018 av Christian Juul

Magma reiser i 100 millioner år 

© Mike Mezeul II/Ritzau Scanpix

En elv av lava med en temperatur på rundt 1000 grader strømmer fra vulkanen Kilauea på Hawaii. En del av den glovarme steinmassen har vært 3000 kilometer nede, på grensen mellom mantelen og kjernen. Reisen har
tatt 100 millioner år. 

Helvete gjemmer seg under havet

© Doug Perrine/Nature Picture Library

Sammenstøtet mellom havbunn og kontinentalplater driver de fleste vulkaner – men ikke på Hawaii. De blir fôret av en enorm søyle av magma – over 300 kilometer i diameter – midt under stillehavsplaten. 

Vulkaner fôrer dyrene 

© David B. Fleetham/SeaPics.com

Vulkanene på Hawaii gir liv til tusenvis av arter i havet omkring øyene. Magmaen inneholder næringsstoffer, for eksempel jern, som er viktige for livet i havet, og temperatur-endringene i vannet gjør at lagene og næringen i dem blandes. 

Lava bygger øyer fra bunnen 

© Justinreznick/Getty Images

Øyene er bygd opp av lava som gjennom millioner av år har lekket fra havbunnen. Den eldste brøt overflaten for omkring fem millioner år siden. Med tiden vil vulkanene dø, og øyene vil synke i havet – men nye vulkanøyer vil
oppstå igjen. 

Vulkanøyer får beboere

© Darlyne Murawski/Ritzau Scanpix

 3800 kilometer fra fastlandet. Øyene på Hawaii har vært blant de mest isolerte på planeten. Likevel bugner de av liv. Noen dyr drev dit på flåter av vegetasjon, mens andre, som for  eksempel edderkopper, ble båret over havet av vinden. 

Hawaii vokser fortsatt 

© L.E. Baskow/LeftEyeImages/Sipa USA/Ritzau Scanpix

 3. mai 2018 kom det et utbrudd fra vulkanen Kilauea. I månedene som fulgte, strømmet lavaen utover den største øya på Hawaii. Et område på 32 kvadratkilometer ble dekket. Men vulkanen skapte også nytt land – i løpet av juli hadde øya  vokst med 2,8 kvadratkilometer. 

Vulkan er port til universet

© Babak Tafreshi/SPL

 Astronomene strømmer til vulkanen Mauna Kea, som ikke er aktiv lenger, 4205 meter over havet. Høyden og den isolerte beliggenheten gjør stedet ideelt til  observatorier som Keck--teleskopene, som blant annet tar bilder av unge galakser. 

Opplev Hawaii med Illustrert Vitenskap

Bli med oss til øygruppen som forbinder jordas glovarme indre med universets galakser.

Sammen flyr vi i helikopter over Kilaueas lavastrømmer, ser på stjerner fra toppen av Mauna Kea og besøker verdens største solteleskop, DKIST.

Vi får også selskap av astronomer, fotografer og andre fagfolk som forteller oss om øyene, dyrelivet og stjernehimmelen. 

HAWAII – Bli med oss på den ultimate reisen

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: