Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oldoinyo Lengai volcano
Naturen - Vulkaner

Finnes det kald lava?

Noen nevnte nylig at det finnes vulkaner som spyr ut kald lava. Stemmer det? Og hvordan arter den kalde lavaen seg?

Det stemmer at det finnes ”kald lava”. Lavaer flest er flytende ved temperaturer over 900 °C, men i Tanzania finnes det en vulkanmed lava som holder bare 500 °C.

Vulkanens navn er Oldoinyo Lengai, som på det lokale masaispråket betyr Gudenes fjell. Den er en del av vulkansystemet som danner den lange sprekken ved navn East African Rift Valley.Lava skaper vanligvis et bilde av en rødglødende masse av smeltet stein. Men i Oldoinyo Lengai er lavaen på grunn av den lave temperaturen nesten svart og ligner derfor mer på rennende søle.

Oldoinyo Lengai smoke

Lavaens egenskaper avgjøres av sammensetningen av de smeltede bergartene, og hvor dypt nede den kommer fra. Vanligvis er kvartsrike lavaer tyktflytende, mens lavaer med lite kvarts er tyntflytende. For øvrig gir høy temperatur også tyntflytende lava, mens begrensede temperaturer fører til at lavaen blir tyktflytende. I Oldoinyo Lengai er forholdet det stikk motsatte.

Oldoinyo Lengai lava

Vulkanens lava er nemlig både nokså kald og tyntflytende. Det skyldes den usedvanlige sammensetningen av lavaen, som er både rik på karbonater og har et høyt innhold av natrium og kalium. Lavaen kalles karbonatitt, og det er det eneste stedet i verden der man vet om denne lavatypen. Vulkanen har hatt utbrudd flere ganger de siste hundre årene. Sist det skjedde, var i perioden 2007–2008.

Les også:

Sådan undgår du hedeslag
Været

Fem tips for å unngå heteslag

4 minutter
Vulkaner

Hawaii drukner i lava

3 minutter
Vulkaner

Hvor hurtig kan lava bevege seg?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul