supervulkaner - yellowstone supervulkan
supervulkan

Nasjonalparken i Yellowstone syder av vulkansk aktivitet. To magmakamre i 10-50 kilometers dybde rommer i alt nesten 60 000 kubikkilometer magma.

© shutterstock

Dykk ned i verdens supervulkaner

Det syder, bobler og spruter i Yellowstone nasjonalpark i USA. Parken ligger på en av verdens i alt 27 supervulkaner, som kan begrave kontinenter i aske og fjerne nasjoner fra kartet. Nå kan du få overblikk over klodens supervulkaner i vårt interaktive verdenskart.

22. april 2018 av Morten Kjerside Poulsen

Vulkaner er delt inn etter den såkalte VEI-skalaen (Volcano Explosivity Index), som svarer til den mer kjente Richters skala for jordskjelv.

VEI 0-utbrudd er en stille og rolig strøm av lava uten eksplosjoner og askedannelse, noe som for eksempel er vanlig på Hawaii.

Et VEI 8-utbrudd kalles derimot «megakolossalt»: En global katastrofe, som pumper ut over 1000 kubikkilometer lava og danner en minst 25 kilometer høy askesøyle som kan formørke kloden i tiår, få temperaturen til å falle over hele kloden og begrave halve kontinenter i aske.


Taupo var det forrige super-utbruddet

Forrige gang jorda var rammet av et VEI 8-utbrudd, var for 28 500 år siden, da Taupo på New Zealands nordøy spydde ut enorme mengder aske som la seg som en 200 meter tykk dyne i områdene rundt vulkanen og et 18 centimeter tykt lag over 1000 kilometer unna.

For å bli karakterisert som en supervulkan må en kandidat enten tidligere ha hatt eller ha potensial til et utbrudd i størrelsen 7 eller 8 på VEI-skalaen.

Et eksempel på et VEI 7-utbrudd er Tambora i Indonesia, som i 1815 sendte opp så mye svovel og aske at temperaturen falt drastisk på den nordlige halvkulen. 1816 ble derfor kjent som «året uten sommer», og det var snø i London i august.

Supervulkaner ser ofte ikke særlig imponerende ut, og de ruver ikke i terrenget. Det skyldes at utbruddene er så kraftige at de sprenger seg selv i filler og ofte bare etterlater en kratersjø.

Få en rundtur til verdens supervulkaner i den interaktive grafikken nedenfor.

Unngå fake news

Jorda er flat! Vaksiner er farlige! Klimakrisen er en løgn! Følg oss i kampen mot falske nyheter og alternative fakta. Få vitenskapelig dokumenterte nyheter med et abonnement på Illustrert Vitenskap. Hvis du slår til nå, kvitterer vi med et godt tilbud:

  • To utgaver av Illustrert Vitenskap.

  • En måneds fri tilgang til et vell av magasiner som National Geographic, Bo Bedre og Historie.

  • En bluetooth-høyttaler fra Sonitum.

For bare 49,50 kroner + porto – du sparer 457 kroner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: