Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dykk ned i verdens supervulkaner

Det syder, bobler og spruter i Yellowstone nasjonalpark i USA. Parken ligger på en av verdens i alt 27 supervulkaner, som kan begrave kontinenter i aske og fjerne nasjoner fra kartet. Nå kan du få overblikk over klodens supervulkaner i vårt interaktive verdenskart.

Shutterstock

Vulkaner er delt inn etter den såkalte VEI-skalaen (Volcano Explosivity Index), som svarer til den mer kjente Richters skala for jordskjelv.

VEI 0-utbrudd er en stille og rolig strøm av lava uten eksplosjoner og askedannelse, noe som for eksempel er vanlig på Hawaii.

Et VEI 8-utbrudd kalles derimot «megakolossalt»: En global katastrofe, som pumper ut over 1000 kubikkilometer lava og danner en minst 25 kilometer høy askesøyle som kan formørke kloden i tiår, få temperaturen til å falle over hele kloden og begrave halve kontinenter i aske.

Taupo var det forrige super-utbruddet

Forrige gang jorda var rammet av et VEI 8-utbrudd, var for 28 500 år siden, da Taupo på New Zealands nordøy spydde ut enorme mengder aske som la seg som en 200 meter tykk dyne i områdene rundt vulkanen og et 18 centimeter tykt lag over 1000 kilometer unna.

For å bli karakterisert som en supervulkan må en kandidat enten tidligere ha hatt eller ha potensial til et utbrudd i størrelsen 7 eller 8 på VEI-skalaen.

Et eksempel på et VEI 7-utbrudd er Tambora i Indonesia, som i 1815 sendte opp så mye svovel og aske at temperaturen falt drastisk på den nordlige halvkulen. 1816 ble derfor kjent som «året uten sommer», og det var snø i London i august.

Supervulkaner ser ofte ikke særlig imponerende ut, og de ruver ikke i terrenget. Det skyldes at utbruddene er så kraftige at de sprenger seg selv i filler og ofte bare etterlater en kratersjø.

Få en rundtur til verdens supervulkaner i den interaktive grafikken nedenfor.

Les også:

Vulkaner

Vulkaner er ventiler for vår hissige jord

9 minutter
Yellowstone supervulkan
Vulkaner

Supervulkaner herjer oftere enn antatt

4 minutter
Vulkaner

Forstå supervulkaner på 2 minutter

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul