MONUSCO Photos / Wikimedia Commons
To vakter på Nyiragongos kraterkant

Afrikas ulmende vulkankatastrofe sender advarsel

En svært aktiv vulkan, perfekte geologiske forhold og et frynsete varslingssystem utgjør ingrediensene i en naturkatastrofe som truer to millioner afrikanere. Nylig ga vulkanen Nyiragongo en forsmak på hva den er i stand til.

Den demokratiske republikken Kongos tiende største by, Goma, med sine om lag to millioner innbyggere i og omkring byen, ligger ved Kivusjøen – ved foten av den 3470 meter høye vulkanen Nyiragongo.

Lørdag 22. mai ble folk i område minnet om at stratovulkanen, som tilbyr god utsikt og næringsrik jord, også er en trussel. Ut fra siden av vulkanen strømmet det lava og etterlot et spor av ild, røyk og død som ifølge UNICEF sendte 3–5000 kongolesere på flukt til nabolandet Rwanda.

Avstand mellom Goma og vulkan

Goma ligger bare 13–18 kilometer fra den aktive stratovulkanen Nyiragongo.

© MONUSCO Photos / Wikimedia Commons

Utbruddet fungerer både som påminnelse for fortidens katastrofer og forvarsel om truslene som ulmer dypt i Nyiragongos indre.

Umiddelbar katastrofe er avverget

Lavastrømmen fra Nyiragongo piplet av sted med 1 km/t slik at Gomas innbyggere rakk å flykte – selv til fots. Mange flyktet over grensen til Rwanda, mens opp mot 25.000 flyktet mot nord og vest.

Lavasø på Nyiragongos top
© Cai Tjeenk Willink / Wikimedia Commons

Derfor er Nyiragongo skapt til katastrofer

Vulkaner i nærheten av bebodde områder er per definisjon farlige, men tre geologiske faktorer gjør Nyiragongo til en spesielt truende nabo.

Tynd lavastrøm fra Nyiragongo
© Shutterstock

Tynn lava strømmer raskere

Normalt har stratovulkaner som Nyiragongo tykk magma som gir eksplosjonsaktige utbrudd. Men Nyiragongos lava har en uvanlig tynn konsistens som består av ulike bergarter, men en lav andel av kvarts som gjør lava mer tyktflytende. Den tyntflytende lavaen beveger seg raskere.

Toppen af Nyiragongo er en stor lavasø
© MONUSCO Photos / Wikimedia Commons

Høytliggende reservoar øker farten

På toppen av Nyiragongo ligger et to kilometer bredt krater som i flere tiår av gangen utgjør verdens største boblende lavasjø. Ingen andre vulkan har et krater på toppen av en så bratt vulkan. Hvis krateret sprekker, strømmer den tyntflytende lavaen ut med en hastighet opp mot 95 km/t.

Oppsplitting av Afrika
© Christoph Hormann / Wikimedia Commons

Aktiv undergrunn river opp jordskorpen

Den afrikanske kontinentplaten er i ferd med å rive seg fra hverandre i det området der Nyiragongo ligger. Oppdelingen utløser jordskjelv som kan skape flenger og brudd i vulkanen der magma kan slippe unna. Den vulkanske aktiviteten blir trolig fôret av en såkalt hotspot – et område i jordens mantel som er mye varmere enn normalt.

  1. mai skiftet lavastrømmen retning, så mesteparten av Goma slapp med skrekken.

VIDEO: Se lavastrømmen blokkere veier og utradere landsbyer

Selv om 17 landsbyer er fortært av smeltet stein og 32 er døde, har innbyggerne sluppet billig unna i forhold til hvor galt det har gått tidligere.

I 2002 skyllet en lavastrøm fra Nyiragongo gjennom Goma og utslettet 40 prosent av bygningene og gjorde minst 120 000 personer hjemløse. Minst 250 døde.

Et lignende utbrudd rammet i 1977, da 2000 døde.

Nyiragongos framtid er uviss

Ut fra rytmer i jordskjelvsmålinger og overvåking av trykk og vulkanske gasser kan vulkanologer forutsi utbrudd.

Men rundt Goma har ikke myndigheter overvåket vulkanen grundig på sju måneder etter at Verdensbanken fjernet støtten til Goma Volcano Observatory på grunn av mistanke om korrupsjon.

  1. mai sendte observatoriet imidlertid ut et varsel om økende seismisk aktivitet etter tidligere advarsler om at vulkanens lavasjø nesten var full.
Lavastrømmen fra Nyiragongos utbrudd 2021

Satellittbildet viser lavastrømmens kurs (rød) mot Goma (nederst). Nærmest mirakuløst stoppet strømmen like før byen.

© UNITAR / Wikimedia Commons

I en studie fra 2020 trakk geologer paralleller med utviklingen i vulkankrateret de siste årene sammenlignet med tiden fram til de to utbruddene i 2002 og 1977. På den bakgrunnen spådde forskerne at Nyiragongo mellom mars 2024 og november 2027 vil få et utbrudd fra vulkanens sider igjen.

Men selv om timingen ikke stemte, er ikke det sikkert vi har hørt det siste fra Nyiragongo i denne omgangen.

Ifølge kilder er lavasjøen på toppen av vulkanen allerede full igjen. Samtidig rammet et skjelv på 5,3 på momentmagnitudeskalaen nabolandet Rwanda 25. mai. Området er fortsatt rammet av jordskjelv som kilder mener kan medføre nye utbrudd.