3 sannheter om supervulkaner

De ligger tause under bakken, helt til de eksploderer i et dommedagsaktig utbrudd. Da sendes lava, aske og giftige gasser mange hundre kilometer unna. Forstå hvorfor forskere overvåker supervulkaner som Yellowstone nøye.

© Jim Peaco // Wikimedia Commons

1. Et utbrudd kan komme raskt

Yellowstones neste superutbrudd kan komme mye raskere enn vi trodde.

Det avslørte forskere ved en nylig vulkankonferanse. De har analysert krystaller fra fossile askedepoter i Yellowstone.

Krystallene har siden det siste superutbruddet for 631 000 år siden beveget seg fra det underjordiske magmakammeret til overflaten og blitt preget av trykk og temperatur på veien.

Sammensetningen røper derfor hvor lang tid det går fra de første tegnene til opptil 1000 km3 stein og aske drønner ut av Yellowstone.

Før trodde vi de første tegnene ville vise seg flere tusen år før. Men krystallene avslører en kortere tidshorisont. Det ser ut til at det bare vil ta noen tiår, sier vulkanologer til New York Times.

2. Supervulkaner er kratre

© Sam Beebe/Ecotrust // Wikimedia Commons

Supervulkaner spyr ut mer enn 1000 km3 aske og lava under et utbrudd.

De har den høyeste verdien, 8, på VEI-skalaen.

Og mens en vanlig vulkan bygger seg opp til et kjegleformet fjell gjennom mange små utbrudd, er supervulkaner enorme kratre under bakken.

I ett dommedagsaktig utbrudd tømmer en supervulkan magmakammeret av bl.a. lava, stein og giftige gasser.

3. Supervulkaner skjuler seg overalt

© Shutterstock

De enorme underjordiske vulkanene gjemmer seg over hele kloden. En av dem får et utbrudd i gjennomsnitt en gang per 100 000 år.

Verden har opplevd utbrudd i flere kjente supervulkaner.

Men der er fortsatt steder på kloden som ikke er undersøkt til bunns, og derfor kan vi ikke være sikre på at vi har oppdaget alle.