Vulkaner

Vulkaner i udbrud

Vulkanenes ustyrlige krefter

Vulkaner er et av naturens mest fascinerende fenomener: Men hva er en vulkan og hvorfor får vulkaner utbrudd? Du får flere fakta om vulkaner på denne siden, med vår samling av artikler. Her kan du lære mer om de mest fascinerende og farlige lavasprutende vulkanene på jorda.

Hva er en vulkan?

En vulkan er en åpning i jordas overflate der magma fra planetens indre slipper ut.

Er det for mye magma under jordskorpen, oppstår en ny vulkan eller en eksisterende får utbrudd for å utlikne trykket under bakken.

Magma er betegnelsen for smeltet steinmasse som befinner seg i jordas indre. Lava er den smeltet steinmassen som kommer ut av vulkanen og ut over jordoverflaten når en vulkan har utbrudd.

©

Hvordan oppstår vulkanutbrudd?

Et kammer av smeltet magma er hjertet i en aktiv vulkan.

Et vulkanutbrudd begynner når trykket i kammeret av magma blir så høyt at den presses opp mot overflaten. Den skyter som regel ut av vulkanens munning, kalt krateret.

Noen ganger kommer det også store mengder av aske, som dannes når magma kommer i kontakt med luft.

Vulkanutbrudd kan enten skje ved eksplosjon, ved langsomme lavaelver eller ved underjordiske utbrudd, der lava sendes ut i bobler.

Vulkan i udbrud

© Shutterstock
Vulkaner i Europa - Vulkanen Etna i Italien

Verdens største og farligste vulkaner

På bunnen av Stillehavet, omkring 1600 kilometer øst for Japan, ligger jordens største vulkan, Tamu-massivet. Kjempevulkanen er omkring 650 kilometer bred, altså på størrelse med Storbritannia. Den nest største vulkanen er Mauna Loa på Hawaii. De to farligste vulkanene i Europa finnes i Italia – Etna på Sicilia og Vesuv like ved Napoli. Etna, som er tre ganger så høy som Vesuv, er mye mer aktiv, og det går sjelden mer enn ti år mellom to utbrudd. Vesuv hadde sitt forrige utbrudd i 1944, og flere forskere mener at den nå holder på å samle krefter til et stort utbrudd.