Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vulkaner

Vulkaner i udbrud

Vulkanenes ustyrlige krefter

Vulkaner er et av naturens mest fascinerende fenomener: Men hva er en vulkan og hvorfor får vulkaner utbrudd? Du får flere fakta om vulkaner på denne siden, med vår samling av artikler. Her kan du lære mer om de mest fascinerende og farlige lavasprutende vulkanene på jorda.

Hva er en vulkan?

En vulkan er en åpning i jordas overflate der magma fra planetens indre slipper ut.

Er det for mye magma under jordskorpen, oppstår en ny vulkan eller en eksisterende får utbrudd for å utlikne trykket under bakken.

Magma er betegnelsen for smeltet steinmasse som befinner seg i jordas indre. Lava er den smeltet steinmassen som kommer ut av vulkanen og ut over jordoverflaten når en vulkan har utbrudd.

Vulkan i udbrud
© Shutterstock

Hvordan oppstår vulkanutbrudd?

Et kammer av smeltet magma er hjertet i en aktiv vulkan.

Et vulkanutbrudd begynner når trykket i kammeret av magma blir så høyt at den presses opp mot overflaten. Den skyter som regel ut av vulkanens munning, kalt krateret.

Noen ganger kommer det også store mengder av aske, som dannes når magma kommer i kontakt med luft.

Vulkanutbrudd kan enten skje ved eksplosjon, ved langsomme lavaelver eller ved underjordiske utbrudd, der lava sendes ut i bobler.

Vulkaner i Europa - Vulkanen Etna i Italien

Verdens største og farligste vulkaner

På bunnen av Stillehavet, omkring 1600 kilometer øst for Japan, ligger jordens største vulkan, Tamu-massivet. Kjempevulkanen er omkring 650 kilometer bred, altså på størrelse med Storbritannia. Den nest største vulkanen er Mauna Loa på Hawaii. De to farligste vulkanene i Europa finnes i Italia – Etna på Sicilia og Vesuv like ved Napoli. Etna, som er tre ganger så høy som Vesuv, er mye mer aktiv, og det går sjelden mer enn ti år mellom to utbrudd. Vesuv hadde sitt forrige utbrudd i 1944, og flere forskere mener at den nå holder på å samle krefter til et stort utbrudd.

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul