nb_u22 Tornado

Voldsom tornado kaster biler rundt og smadrer demning

En tornado skapte uvanlig store oversvømmelser i Texas. De kraftige virvelvindene som ofte rammer Nord-Amerika, er de raskeste vindene som finnes, og det gir dem en ufattelig ødeleggelseskraft.

28. mai 2015 av Jesper Bindslev

En tornado har kostet over 30 mennesker livet i det nordlige Mexico og de amerikanske statene Texas og Oklahoma. Uværet begynte på mandag i den mexicanske byen Acuña, hvor tornadoen på få sekunder raserte 1500 hjem og kvestet rundt 250 mennesker.

I tornadoens kjølvann fulgte store oversvømmelser som følge av kraftig nedbør og stomfloder, som oppsto fordi den ekstreme vinden skjøv store mengder havvann inn over kystene.

Minnet om tsunami

I Texas brast en demning, og flere elver gikk over sine bredder. Ifølge statens guvernør reiste vannmassene seg med en tsunamilignende styrke.

Tornadoer er livsfarlige virvelvinder som kan vokse til et par kilometer i diameter. De forårsaker massive ødeleggelser når de beveger seg gjennom bebodde områder med vindhastigheter på opp til 500 km/t.

Vinden suger biler opp i luften

Virvelvindenes destruktive krefter er så konsentrerte at de kan slå i stykker bygninger og suge med seg biler opp i luften. En av historiens kraftigste tornadoer, som traff i 1925, drepte rundt 700 mennesker og såret 2000 på ferden gjennom tre amerikanske stater.

75 pst. av alle tornadoer rammer Nord-Amerika – særlig i en korridor i det sentrale USA som dekker det nordlige Texas, Oklahoma, Kansas og Nebraska.

Akkurat der er forholdene i atmosfæren optimale for utviklingen av tornadoer der fuktig, varm luft fra Mexicogolfen tørner sammen med den kalde, tørre luften som trekker ned fra Canada.

Ekstreme vinder vil bre seg

Global oppvarming kan bety at flere områder blir rammet av ekstrem vind. Les mer om tornadoer, orkaner og sykloner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: