Tornado, Map of USA

Hvordan blir en tornado til?

Hvilke krefter kan plutselig få luften til å virvle rundt i ekstrem fart?

1. september 2017

Tornadoer oppstår bare der hvor det på forhånd har dannet seg en kraftig tordenbyge. Forutsetningen for bygen er varm luft som er blitt sugd inn i skyen og vanndamp som er blitt til skydråper som til slutt blir nedbør.

Hva er en tornado? 

Tordenbyger bygges opp i ustabil luft. En luftmasse sies å være ustabil når en liten temperaturøkning på bakkenivå kan føre en luftpartikkel høyt opp i atmosfæren. På den nordlige halvkulen forsterkes instabiliteten der hvor vinden dreier mot urviserne, og de kraftigste bygene vil oppstå nettopp der.

Tordenbygen virker som en selvgående maskin der drivstoffet er varme og fuktighet. Inne i skyen fosser den varme luften til værs, mens kaldere luft full av regn og hagl kastes ned mot bakken. Under skyen trekkes det inn luft fra store områder utenfor bygeskyen, og store luftmasser rett over jordoverflaten samler seg der for straks å bli sugd oppover.

Tornadoen skapes under tordenbygen når rotasjonsenergien blir konsentrert i luften under skyen. Er luften svært ustabil, får oppstigningen en selvforsterkende effekt som skaper selv-stendige lavtrykk som dreier rundt en felles akse. Om rotasjonen blir fanget under det kraftige suget fra tordenskyen, oppstår det en trang kanal som luften suges gjennom på veien oppover i tordenskyen. På grunn av hastigheten ved rotasjonsaksen synker trykket inne i kanalen slik at fuktigheten i den varme luften kondenseres til dråper. Dråpene gjør tornadoen synlig, og når rotasjonen treffer bakken, tar tornadoen farge fra de mange ulike gjenstandene som suges opp.

Tornado Alley

Delstatene Texas, Kansas, Ohio og Nebraska utgjør området der de verste tornadoene oppstår. Varm luft fra Mexicogolfen møter kjølig luft fra vest, som trenger inn øverst i luftmassen etter turen over Rocky Mountains.

© Shutterstock

Hvordan måles en tornado?

Tornadoer kategoriseres ut fra hvor ødeleggende de er på fujitaskalaen. Hver kategori har en hypotetisk vindhastighet.

F-0: 65–115 km/t: Greiner knekker, takskader.

F-1: 118–180 km/t: Trær knekker sammen.

F-2: 184–252 km/t: Tak flyr av.

F-3: 255–331 km/t: Biler løftes opp.

F-4: 335–417 km/t: Hus jevnes med jorda.

F-5: 421–511 km/t: Infrastruktur knuses.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: