Røde lyn
Røde lyn

Lysånder kan bli opptil 40 kilometer lange og oppstår i forbindelse med tordenvær.

© GETTY IMAGES

Lysånder danser i sommernatten

Under sommerens kraftige tordenvær kan du oppleve det atmosfæriske fenomenet lysånder, når opptil 40 kilometer lange røde glimt blir synlige i horisonten. Men du må være rask, for åndene er bare synlige i 0,1 sekund.

17. mai 2018 av Jesper Grønne

Sommeren er sesong for lyn og tordenvær og dermed også en sesong for lysånder – på engelsk kalt sprites. 

Slike lysånder utløses av lyn og er gigantiske energiutladninger som er synlige som avlange, røde glimt på himmelen. 

Røde feer blir opptil 40 kilometer lange og består av små kuler av kald, ionisert plasma.

Ekstreme lyn utløser glimt

De oppstår i en høyde på 70–80 kilometer og beveger seg nedover. Bare veldig kraftige lyn med positiv ladning kan produsere røde feer. 

I vanlige lyn, med negativ ladning, er strømstyrken bare 30 000 ampere, mens de som har positiv ladning, og som starter i toppen av tordenskyen, kan ha en strømstyrke på 300 000 ampere. 

Når de voldsomme lynene slår ned, kan de resultere i røde feer i mesosfæren. De kan ha en effekt på hele 50 gigawatt – det svarer til fem milliarder LED-pærer.

Strømstyrken preger formen 

Røde feer oppstår ofte i grupper av gulrotlignende former. De kan også ha form som en manet med tentakler eller en stav. 

Formen avhenger blant annet av hvor mye elektriske ladning atmosfæren kan overføre og av hvor kraftig lynet som utløser dem, er. 

Hvis lynet er kraftig og utløses raskt, blir det stavformede ånder, mens lav strømstyrke og langsom utladning gir gulrotform.

Røde lyn
Rød fe

De røde glimtene kan ha form som en manet.

© Abestrobi/Wikimedia Commons

Slik gjør du

  • Du kan øke sjansen for å se røde feer ved å følge lynradarer som viser lynaktiviteten globalt og lokalt. Hold øye med kraftige tordenvær i en avstand på 150–400 kilometer.

  • Se etter røde glimt på himmelen i retning av tordenværet. Du kan ikke se tordenskyer eller lyn, for de befinner seg under horisonten, men litt over horisonten kan du se de røde feene.

  • Vil du fotografere fenomenet, må kameraet stå på stativ. Du trenger ikke å bruke tele- eller vidvinkel. Still inn eksponeringen slik at landskapet er synlig – og ta så mange bilder som du orker.

Gå på oppdagelsesferd i universet

Lysånder er bare ett av de fenomenene som dukker opp på himmelen denne sommer.

Våren er spekket med astronomiske opplevelser du kan oppleve med en kraftig kikkert. Nå kan du skaffe deg den perfekte startpakke:

  • En kraftig kikkert for å utforske solsystemet.
  • En guide til stjernehimmelen i 2018, slik at du vet når du skal kikke og når.
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap som forteller deg hva du skal holde øye med.

Du kan blant annet peke kikkerten mot stjernebildet Orion og se den røde supergiganten Betelgeuse senere i år – det kan være siste sjanse for å se den enorme stjernen, for den vil snart eksplodere i en supernova.

Kraftige lyn utløser lysånder

Lysånder oppstår i 70–80 kilometers høyde, når kraftige lyn har skapt ustabile elektrostatiske felter.

Stjerne eksploderte fem ganger

Akkurat som lysånder blir stjerner født i skyer. Stjerneskyene er imidlertid noe større – de kan strekke seg over et område som er opp mot 100.000 ganger større enn hele solsystemet vårt.

I løpet av for de siste årene har nye oppdagelser snudd opp ned på astronomenes teorier om hvordan stjerner blir født, hvordan de lever og hvordan de dør.

Vi går i dybden på de største astronomiske overraskelsene – blant annet stjernen som har eksplodert fem ganger – i neste nummer av Illustrert Vitenskap.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: