Children building a snowman

Hvordan blir snøen til?

Stemmer det at det ikke finnes to like snøfnugg?

21. januar 2018 av Lars Thomas

Snø er i prinsippet et ganske enkelt naturfenomen. Den oppstår når vanndamp utsettes for lave temperaturer og forvandles til is. 

Avhengig av temperaturen, luftfuktigheten, vinden og andre fysiske forhold kan det dannes iskrystaller i mange forskjellige versjoner som nåler, prismer, plater, osv. 

De fryser deretter sammen med hverandre i alle mulige forskjellige kombinasjoner inntil de blir tunge nok til å falle ned som de velkjente snøfnuggene.

FORSTÅ NATURENS VOLSOMME KREFTER med et abonnement på Illustrert Vitenskap

Da de første forskerne begynte å interessere seg for snøfnugg mot slutten av 1800-tallet, ble de overveldet av den enorme variasjonen i fnuggenes form og oppbygning, noe som førte til en antagelse om at to snøfnugg aldri kunne være helt like. 

Senere har mange forsket videre i snøen oppbygning og gjort hva de har kunnet for å holde myten ved like.

Men i 1988 klarte amerikanske meteorologer å bevise at påstanden virkelig var en myte. 

De fant nemlig to identiske snøfnugg, og senere er det lykkes også i flere andre sammenhenger. Snøfnuggene er svært variable, men mulighetene er tross alt begrenset.

Til gjengjeld er det nok av muligheter til å bruke snøen til noe gøy. 

Blant annet å bygge snømann. Det er et populært tiltak blant moderne barn, men det er ikke lett å si hvem som først fikk ideen. 

Forfatteren Bob Eckstein har funnet snømennene dokumentert i forskjellige middelaldertekster i hvert fall tilbake til 1380, og da må vi gå ut fra at snømennenes opprinnelse er enda eldre enn det.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: