Kuglelyn
Kuglelyn

Under uvær kan mystiske lysende kuler plutselig dukke opp og sveve rundt i opptil et minutt, før de forsvinner sporløst.

© Shutterstock

Her er hemmeligheten bak mystiske kulelyn

I århundrer har folk fortalt om lysende kuler som plutselig dukker opp i lufta under uvær. Nå har forskere avslørt hvordan de gåtefulle kulelynene oppstår.

2. oktober 2018 av Malene Breusch Hansen & Niels Hansen

I 1638 braker en stor lysende kule inn i kirken i Widecombe-in-the-Moor i Sør-England, midt under gudstjenesten.

Med voldsom kraft ødelegger den deler av taket og velter kirkebenkene, som begynner å brenne. Fire mennesker mister livet.

Historien er en av de tidligste beretningene om kulelyn – mystiske lysende kuler som oppstår under uvær. Kulene er typisk på størrelse med en basketball og kan sveve i lufta i opptil et minutt, før de forsvinner like plutselig som de oppsto.

Siden den gang har forskere strevd med å forstå kulelynene – men det gåtefulle fenomenet har ikke vært så enkelt å studere fordi kulene oppstår og forsvinner lynraskt. 

Forskere fanger lyn

I 2012 kom det endelige beviset for kulelyns eksistens, da forskere filmet et kulelyn og så hvordan det ble født av lyn under et uvær.

Lynet var fem meter i diameter – mye større enn et typiske kulelyn, og levde også tilsvarende kortere: bare 1,6 sekunder.

Analyser viste at kulens viktigste bestanddel var silisiumoksid og karbon fra bakken, som et vanlig lyn delvis hadde gjort om til plasma ved å varme det opp til om lag 30 000 grader. 

Hvorfor er det salt i havvann? Har dyr ulike blodtyper? I hver utgave av Illustrert Vitenskap finner vi vitenskapens svar på store og små spørsmål. Få nye svar med posten hver måned.

Magnetfelt holder på formen

Kulenes stabilitet har vært en gåte for forskerne, men nå har de fått bekreftet en 20 år gammel teori. Kulene holdes stabile av magnetiske linjer i plasma ved å gjenskape prosessen i plasmaets iskalde motsetning, en ny aggregattilstand kalt et Bose-Einstein-kondensat.

Dermed har de løst den eldgamle gåten. 

Lær mer om naturen

Med et Illustrert Vitenskap for hånda er du rustet til å forstå naturen omkring deg – helt fra den minste blomst til de største og mest glupske rovdyr. Hvis du tegner abonnement akkurat nå, kvitterer vi med et tilbud som ruster deg til strabasene. Du får

  • en stilig og vanntett ryggsekk fra Outpack
  • to utgaver av Illustrert Vitenskap
  • digital tilgang til de siste 12 utgavene av bladet

Og du får det hele til en gunstig pris: Kun 89 kroner.

BENYTT DEG AV TILBUDET HER

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: