nb_u21 el nino

El Niño kan ramme hardt i år

Flere meteorologiske institutter advarer om at i år vil El Niño herje i store deler av verden. For noen betyr det oversvømmelser, for andre tørke.

21. mai 2015 av Karine Kirkebæk

Meteorologiske institutter i USA, Japan og Australia varsler at temperaturene utenfor den søramerikanske vestkysten nå er så høye at El Ninõ vil ramme landene rundt Stillehavet senere på året.

Guttebarnet fødes ved juletider

Direkte oversatt fra spansk betyr El Niño guttebarnet. Navnet henviser til Jesus fordi fenomenet ofte begynner rundt juletid med stigende temperaturer utenfor den søramerikanske Stillehavskysten.

Mer nøyaktig oppstår El Ninõ når havtemperaturen i Stillehavet utenfor Sør-Amerikas kyst er minst 0,5 grader høyere enn normalt i mer enn tre måneder.

Temperaturstigningen påvirker både havstrømmene og atmosfæren rundt Stillehavet. Jo høyere temperaturstigningen er, desto kraftigere blir værfenomenet, og forskere deler derfor opp El Ninõ i svak, moderat og kraftig.

Kraftig nedbør og tørke

Internasjonale meteorologiske institutter varsler at El Niño i år vil slå til allerede i juni og vil være minst moderat. Sist gang El Niño slo til var i 2012/2013, og da var den svak. El Niño oppstår normalt med to til syv års mellomrom.

I det vestlige Sør-Amerika får innbyggerne kraftig nedbør som kan føre til lokale oversvømmelser. I den andre delen av Stillehavet – i land som Filippinene, Indonesia og Australia – blir været tørt. Og det kan også forekomme tørke.

Konsekvensene for Europa er usikre, men El Niño kan medføre europeiske vintre med stort snøfall.

El Niño har ført til barnemord

Værfenomenet er ikke for sarte sjeler, og for 600–800 år siden forsøkte peruvianske fiskere å minske værfenomenets omfang ved å ha store barneofringer:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: