Illustrert Vitenskap undersøker vitenskapen bak Game of Thrones. Denne gang har vi kommet til vær og klima.
Været
Kan et godt værvarsel sikre seieren?
De rette modellene over temperaturer, nedbørsmengde og vind kan røpe hvor angrepene bør settes inn.
Seieren i det avgjørende slaget i Game of Thrones kan kanskje tilfalle den siden som kan utnytte været på slagmarken. Slik har det i hvert fall historisk sett vært på jorda.
Moderne værvarsler, basert på numerisk analyse, ble funnet opp av den britiske matematikeren Lewis Fry Richardson under første verdenskrig. Senere har værvarsler blitt forbedret av klimamodeller som er basert på de samme prinsippene.
I dag gjør superdatamaskiner denne jobben ved å gjennomføre 14 000 billioner beregninger i sekundet. Beregningene består av et antall ligninger ut fra opplysninger om hvert felt i et gitterformet mønster lagt ut over hele kloden.
Opplysningene handler om blant annet temperatur, havstrømmer, trykk og stråling fra sola. Til sammen tegner datasettet et presist bilde av hvordan været har vært, og kan se en hel del om hvordan det blir i framtiden.
En gruppe britiske forskere har brukt klimamodeller – sammen med opplysninger om kontinenter, fjellkjeder og havdyp – til å tegne et presist bilde av værforholdene på den fiktive kloden fra Game of Thrones.
Hvis kloden skal gi mening meteorologisk sett, må den ha en akse med en mye lavere helning – 10 grader – enn jordas, som er på 23,4 grader, noe som vil resultere i mindre forskjeller mellom årstidene.
Eksperimentet kan være en hjelp for klimaforskere til å teste klimamodeller og forstå uforklarlige fenomener på jorda – for eksempel hvorfor klimaet gikk amok for omkring 55 millioner år siden.
Årstidene
Kan årstiders lengde variere fra år til år?
I Game of Thrones kan selv ikke de klokeste hodene forutsi årstidenes skifte og lengde.
I virkeligheten kan uforutsigbare årstider forekomme på en såkalt sirkumbinær planet, som går i bane rundt to sollignende stjerner, som samtidig går i bane rundt hverandre. Her vil avstanden til både de individuelle stjernene og det såkalte massesenteret mellom stjernene hele tiden variere.
I teorien vil variasjonene få årstidenes varighet til å skifte år for år, men i praksis kretser de sirkumbinære planetene imidlertid så langt borte at stjernene fungerer som én.
Geologien
Truer katastrofen under jorda?
Selv om voldsomme vulkanutbrudd tidligere har ført til store rikers fall, er det ingen i Game of Thrones som ser ut til å bekymre seg for trusselen fra klodens indre. Men det kan vise seg å være en stor feil.
En geolog fra Stanford University i USA har undersøkt den fiktive planetens geologiske fortiden 500 millioner år tilbake i tid, på samme måte som geologer kartlegger jordas historie.
På bakgrunn av kontinentenes plassering, steintyper i ulike områder samt plassering, retning og form på fjellene har han tegnet et presist kart over klodens utvikling. Studien tyder på en høy aktivitet som kan resultere i jordskjelv og eksplosive vulkanutbrudd.