Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rain
Naturen - Været

Hvorfor faller regn som dråper?

Regnet drypper fra skyene, men kunne det ikke like godt ha falt som stråler?

To grunnleggende faktorer gjør at regnet faller som dråper og ikke som sammenhengende stråler. For det første oppstår regnet dråpe for dråpe i skyene, og for det andre river luftmotstanden større vannmasser i stykker når de faller mot bakken.

Når varm og fuktig luft stiger mot himmelen, avkjøles den, og vanndampen fortetter seg til dråper og danner skyer. Disse dråpene er ekstremt små – under 0,02 mm i diameter – og så lette at de svever omkring. For at vannet skal samle seg til én konkret regndråpe, må det finnes til stede i skyen et mikroskopisk støv- eller pollenkorn. Utallige ørsmå dråper fester seg til kornet og faller mot bakken som en regndråpe når diameteren er blitt minst 0,5 mm. Regndråpestørrelsen er avhengig av mange omstendigheter, men selv når det regner nokså kraftig, vil regndråpene i praksis sjelden bli større enn 5 mm i diameter.

Overflatespenningen som holder regndråpen sammen, er relativt sett mindre jo større dråpen er. Store dråper er derfor mer utsatt for luftmotstand som river dem i stykker på veien mot bakken. Dessuten kolliderer dråpene med hverandre slik at de faller med forskjellige hastigheter, noe som også bidrar til å hindre dem i å søke sammen og danne én sammenhengende regnstråle.

Regndråpene ligner på pannekaker og fallskjermer

Regn avbildes ofte som dråper, men det er bare når vannet henger eksempelvis på et blad at det har form som en dråpe. Regndråper under 1 mm i diameter er runde. Jo større dråpe, desto større overflatespenning, og desto mer flater den ut helt til luftmotstanden bobler den opp som en fallskjerm og river den i stykker.

Les også:

Derfor regner det
Været

Derfor regner det

2 minutter
Vinduer og træer
Klimaendringer

Gjennomsiktig treverk er bedre for klimaet enn glassvinduer

3 minutter
Kan det regne fra en klar himmel?
Været

Kan det regne fra klar himmel?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul