Shutterstock
Tornado

Kan tornadoer ramme Nord-Europa?

Hvorfor er det så mange tornadoer i USA, og kan vi oppleve noe tilsvarende i Nord-Europa?

Hvert år blir Nord-Europa rammet av tornadoer fra mai til august.

De mest utsatte landene er Storbritannia, Nederland og Tyskland, men kraftige tornadoer er også observert så langt nord som i det nordlige Sverige og Finland.

Den siste virkelig kraftige tornadoen i Europa rammet Tsjekkia i juni 2021, da 6 personer omkom og over 300 kom til skade.

Tornado, kirke, Tjekkiet 2021

I juni 2021 ble Tsjekkia rammet av en voldsom tornado som nådde den nest høyeste kategorien, som kalles F4, på Fujita-skalaen.

© Shutterstock

Tornadoen ble vurdert som F4 på Fujita-skalaen, som går fra de svakeste (F0) til de sterkeste (F5).

Prærien skaper perfekte betingelser

I USA er det ofte F5-tornadoer. Den sentrale delen av Nord-Amerika – «The Great Plains» – er nemlig det stedet i verden der tornadoforholdene er mest optimale.

Tornadoer oppstår vanligvis under voldsomme bygeskyer, de såkalte supercellestormene som dannes på grensen mellom varm, fuktig luft og kald, tørr luft.

I Nord-Amerika kolliderer arktisk luft fra Canada med subtropisk luft fra Mexicogolfen.

484 km/t. Så kraftige vinder ble målt med radar i en F5-tornado like ved Oklahoma by i USA 3. mai 1999.

Tilsvarende kollisjoner er sjeldnere i Europa fordi kontinentets fjellkjeder, for eksempel Alpene, blokkerer luftmassene. I Nord-Amerika går de fleste fjellkjedene fra nord til sør og bremser dermed ikke strømmene.

Asia har rekorden

Det mest dødelige utbruddet av tornadoer i USA i nyere tid var det såkalte superutbruddet 26.–.28. april 2011, da 293 tornadoer drepte 324 personer.

Dødstallene i USA kan imidlertid ikke måle seg med de katastrofene som selv mye svakere tornadoer utsetter det sørøstlige Asia for.

For eksempel førte en F3-tornado til 1300 dødsofre i Bangladesh 26. april 1989, da byene Saturia og Mankganj ble jevnet med jorden.