Tornado

tornado på en åker

Tornadoer kan legge byer i ruiner

Tornado er et værfenomen som har blitt registrert på alle kontinenter unntatt Antarktis. Det er imidlertid bare på enkelte steder forholdene er optimale for å skape store og ødeleggende tornadoer. Det hardest rammede landet er USA, og det skyldes de store slettene der man finner Tornado Alley. Det er her varm luft fra Mexicogolfen kolliderer med den kalde luften fra vest. Tornadoer kategoriseres ved hjelp av Fujita-skalaen, som plasserer dem på en skala fra F-0 til F-5 alt etter hvor store ødeleggelsene er. Tornadoen som rammet byen Joplin i Missouri i 2011 var F5. Tornadoen hadde en bredde på 1,6 kilometer og en vindstyrke på 320 kilometer i timen. 158 mennesker omkom, og skadene var på over 20 milliarder kroner. De nordiske skypumpene, som kan betraktes som små tornadoer, ligger på F0 og F1, som sjelden fører til noe mer alvorlig enn veltede trær og skadde tak. Lær mer om det ville værfenomenet på denne siden, der vi har samlet våre mest forblåste artikler om tornadoer.

Hvordan oppstår en tornado?

Når kald luft kolliderer med varm og fuktig luft, utvikles kraftige byge- og tordenskyer – en såkalt supercelle. En supercelle kan strekke seg om lag 20 kilometer opp i luften og skape regn, torden eller hagl. I tillegg kan den, under de rette betingelsene, skape en tornado.

En tornado oppstår når varm luft kolliderer med den kalde luften fra supercellen og skaper en rotasjon. På den nordlige halvkulen roterer tornadoer mot klokken, og på den sørlige halvkulen er det motsatt.

Kollisjonen mellom varm og kald luft skaper en såkalt mesosyklon, som er trakten eller selve kroppen til tornadoen. Den roterer i en oppadgående retning, og kan derfor rykke opp trær og hus fra bakken og blåse dem flere kilometer unna.

En tornado begynner å dø når den enten går tom for vanndamp i luften eller været blir mer stabilt. Det kan vare et par minutter eller flere timer. Den lengste registrerte levetiden for en tornado er 3,5 time.

tornado blåser over åker

© Shutterstock

Hvordan måler man en tornado?

I 1971 skapte Ted Fujita fra Universitetet i Chicago Fujita-skalaen, som fortsatt brukes i dag.

Skalaen er utelukkende basert på graden av ødeleggelser og kan derfor først brukes etter at tornadoen har rast fra seg. I de fleste tilfeller oppstår tornadoer på åpne sletter eller enger, og her er det ikke mulig å kunne kategorisere dem siden det ikke er mulig å bedømme skadene.

Skalaen er basert på teoretisk vindstyrke og ødeleggelse.

  • F-0: 64-116 km/t: Lett.
  • F-1: 117-180 km/t: Moderat.
  • F-2: 181-253 km/t: Betydelig.
  • F-3: 254-332 km/t: Alvorlig.
  • F-4: 333-418 km/t: Voldsom.
  • F-5: 419-512 km/t: Katastrofal.
tornado ødelegger hjem

© Shutterstock

Hva er forskjellen på sykloner, tyfoner, orkaner og tornadoer?

En syklon, tyfon eller orkan er egentlig det samme værfenomenet, altså stormer med en vindstyrke over 240 kilometer i timen og en diameter over 560 kilometer.

Stormene har imidlertid ulikt navn alt etter hvor på kloden de befinner seg. En syklon oppstår i det sørlige Stillehavet og Det indiske hav. En tyfon oppstår i det nordvestlige Stillehavet, og en orkan i det nordøstlige Stillehavet og Atlanterhavet.

Tornadoer er betydelig mindre og forekommer oftere. De har størrelse mellom 100 til 600 meter i diameter og kan bli opptil 20 kilometer høye. Tornadoer kan ha en rotasjonskraft på 500 kilometer i timen, og det er denne styrken som kan rasere byer.

orkan fra rommet

© Shutterstock