Shutterstock/Dafinchi
Juli heeft het warmterecord gebroken. Hier zie je een thermometer in Nederland die op 40 graden staat.

Sommeren 2019 vil slå alle varmerekorder

Europeisk klimatjeneste fastslår at juli 2019 globalt sett var den varmeste måneden i historien. Det tegner et foruroligende bilde av sommeren 2019, da juni også slo varmerekord.

Det var ikke bare deg som svettet sommeren 2019 – det gjorde hele kloden.

Ifølge den europeiske klimatjenesten Copernicus Climate Change Service har både juli og juni 2019 slått internasjonal varmerekord og står nå som noen av de varmeste månedene i historien.

Begge månedene var preget av intense hetebølger som sendte temperaturer opp over 40 grader i store deler av Vest-Europa.

I tillegg var det uvanlig høye temperaturer i Afrika og Asia, mens land som Grønland, Sibir og Alaska også nådde ekstreme varmenivåer.

Milliarder av tonn med smeltevann

På Grønland rant det i juli måned hele 197 milliarder tonn smeltevann fra innlandsisen, mens normalen for perioden er mellom 60 og 70 milliarder tonn.

Samtidig smeltet massive mengder av is 31. juli, noe som innebar at det på 24 timer fløt tre ganger så mye smeltevann ut i Atlanterhavet som på en normal sommerdag.

De enorme vannmassene ble fanget på video av den prisbelønte amerikanske vitenskapsjournalisten Laurie Garrett da hun var på besøk i byen Kangerlussuaq.

Se videoen hennes under

Rekord med marginer - men

Selv om juli er den varmeste måneden noensinne, er den bare med 0,04 grader celsius foran juli 2016 og 0,56 grader celsius over den globale gjennomsnittstemperaturen for måneden.

Likevel er forskere bekymret.

For varmen i 2016 var påvirket av værfenomenet El Niño, som det året var spesielt voldsom og sendte globale temperaturer til værs.

I 2019 var det ikke noen El Niño.

Mens juli bare så vidt slo varmerekord, var juni mer tydelig.

Her nådde temperaturen 0,1 grader over det globale gjennomsnittet for måneden og hele to grader over det europeiske temperaturgjennemsnittet.

Hittegolven in Europa braken in 2019 alle warmterecords.
© Shutterstock /Darren Green

Europeiske varmerekorder i 2019

Sommerens hetebølger lå særlig tungt over Europa og satte varmerekorder i flere land.

Belgia

I Belgia nådde temperaturen den 25. juli hele 41,8 grader i kommunen Begijnendijk og slo dermed den tidligere rekorden, som var på 38,8 grader celsius fra 1947.

Nederland

Den 25. juli målte man 40,7 grader celsius på den nederlandske flybasen Gilze Rijen, og rekorden på 38,8 grader celsius fra 1944 ble dermed slått med 1,9 grader.

Tyskland

I den tyske byen Lingen nådde temperaturen 25. juli 42,6 grader og slo dermed rekorden på 40,3 grader.

Storbritannia

I Storbritannia ble rekorden på 38,5 grader fra 2003 slått da termometeret 25. juli viste 38,7 grader i Cambridge.

Luxembourg

I Luxembourg ble det målt 40,8 grader i byområdet Steinsel. Det er 2,1 grader over den forrige rekorden.

Frankrike

Kvikksølvet nådde 28. juni 46 grader i franske Vérargues og slo den gamle rekorden med omkring to grader.