De høye skyene er resultatet av en masse varm luft ved jord- eller havoverflaten. Når luften er varm, beveger molekylene seg raskere, og det skaper et høytrykk.
Det høye trykket gjør luften ustabil, og den vil derfor søke mot et lavtrykk der den kan kjøles ned. Derfor søker den opp i atmosfæren, der temperaturen er lavere.
Etter hvert som luften kommer høyere, avkjøles den, og siden kald luft ikke kan holde på like mye vanndamp som varm luft, fortettes dampen til skyer og faller senere mot bakken som nedbør – typisk regn og noen ganger hagl – som trekker med seg kjøligere luft nedover.
Prosessen der varm luft stiger til værs og kald luft skyves mot bakken, heter konveksjon.
De loddrette vindene konveksjonen skaper, kan bevege seg i mer enn 100 kilometer i timen, og store tordenvær og til og med tornadoer oppstår i slike værsystemer.
Nytt høytrykk henter ekstra regn opp i skyen
Cumulonimbus-skyen skyller imidlertid ikke ut et skybrudd på egen hånd. Bare når uværsskyen blåser inn i enda et høytrykk, får den tilført nok vann til å bli et skybrudd.
Cumulonimbus-skyer kan avgi enorme mengder vann på veldig kort tid, og derfor kan skybruddene forårsake store ødeleggelser og dødsfall når de rammer et område med dårlige avløp og stormflosikringer.
Den karibiske øya Guadeloupe ble i 1970 rammet av det heftigste skybruddet i historien. Her falt det hele 38 millimeter regn på bare et minutt, noe som svarer til 38 tonn vann per kvadratkilometer.
Cumulonimbus-skyer oppstår vanligvis om våren eller sommeren i tempererte soner som Nord-Europa, fordi de trenger store mengder varm luft.
I tropiske – og spesielt fjellrike områder – er de mer vanlige, spesielt i monsunsesongen.
Vanskelige å spå, men vanligere
Skybruddene er avhengig av en lang rekke små og store faktorer – både før de oppstår, og før de rammer et bebodd område.
For det første må det være en passe mengde vanndamp i luften – først slik at den store cumulonimbusskyen dannes, og deretter slik at det neste høytrykket også skyver en stor mengde fuktighet opp i skyen.
Dessuten må temperaturen være høy, slik at en ekstra luftmasse blir varmet opp nok til å fare til værs, og vindretningen og -styrken avgjør om skyen treffer det nye høytrykket på det helt riktige tidspunktet.
Skybrudd er som meteorologiske puslespill, og derfor er de vanskelige å spå for meteorologene – særlig siden vanndampen spiller en så stor rolle.
Vann har flere former i atmosfæren – for eksempel damp, regndråper, snø og hagl – og derfor er det vanskelig for værstasjonene å måle presist hvor mye som finnes i skydekket og ved jordoverflaten.
Meteorologene arbeider hele tiden for å utvikle og finjustere bedre varslingssystemer, og det kan bli enda viktigere i framtiden ettersom klimaendringer medfører både flere og kraftigere skybrudd.