Sjeldent fenomen fryser Europa til is

En 'hetebølge' i 30 kilometers høyde har sendt kalde vinder fra Sibir hele veien ned gjennom Europa.

Det brøt ut snøballkamp på Petersplassen etter at det snødde kraftig i Roma på mandag.

© Scanpix

Ved turistattraksjonen Circus Maximus i Roma stod folk på mandag på snowboard og ski. Og i England er skoler blitt stengt og flyavganger kansellert fordi snøen har lavet ned.

Et teppe av kald luft fra Sibir – omtalt som «beistet fra øst» – har i den siste uka forvandlet store deler av Europa til en dypfryser.

Men kulden skyldes at det har vært uvanlig varmt et annet sted – 30 kilometer oppe i luften over Nordpolen.

I begynnelsen av februar steg temperaturen i luftlaget på noen få dager med 50 grader.

Fenomenet kalles «plutselig stratosfærisk oppvarmning», og det har skapt kaos i den enorme arktiske kuldevirvelen som sørger for at kulda holder seg der oppe.

Varmerekord sender kald luft sørover

Oppvarmingen av stratosfæren skyldes at det har vært unormalt varmt i Arktis.

I 2018 har temperaturen ved værstasjonen i Cape Morris Jesup – et av landområdene som ligger nærmest den geografiske nordpolen – ligget over nullpunktet i 60 timer til sammen.

Det smadrer den tidligere rekorden, fra 2011, som lød på 16 timer.

Da temperaturen i Arktis steg i februar, ble den arktiske virvelen delt i to, noe som forstyrret de vanlige vindsystemene i stratosfæren.

Lenger nede i atmosfæren var konsekvensen at de kraftige jetstrømmene – som er svært viktige for været – ble forstyrret og dermed åpnet for at kald luft kunne komme seg sørover.

Imens har et massivt høytrykk over Skandinavia virket som avfyringsrampe for den kalde luften fra nordøst, som uforstyrret har kunnet reise hele veien ned gjennom Europa.