Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ozonhull over Sørpolen holdt meteorologer på pinebenken

Overvåkingen av ozonlaget over Antarktis utviklet seg til en grøsser i 2020. Et stort ozonhull oppførte seg helt usedvanlig.

NASA

I desember 2020 var meteorologene som overvåker ozonlaget, dypt bekymret. Et stort ozonhull over Antarktis så ut til å ha bitt seg fast.

Hullet var på over 20 millioner kvadratkilometer og dermed på størrelse med det som oppsto i 2018, men det så ut til å oppføre seg annerledes.

Ozonhull over Antarktis oppstår typisk i august og september og når toppen i oktober, før de begynner å lukke seg. Men ikke i 2020. Så sent som i desember var hullet fortsatt vesentlig større enn noen gang før.

Ozonhullet (blått) var større enn Antarktis i oktober 2020 (t.v.) og holdt seg fram til midt i desember, da det endelig forsvant (t.h.).

© GSFC/NASA

Forskere ved blant annet det europeiske instituttet CAMSovervåker ozonlaget tett, og med god grunn. Ozonet beskytter mot solens UV-stråling, som er skadelig for dyr og mennesker.

Dessverre er ozonet, som befinner seg i 30–50 kilometers høyde, veldig sårbart. Ved temperaturer under -80 °C brytes den lett ned av andre molekyler, særlig av vår egne kunstig produserte klorholdige stoffer.

Jetstrøm styrer ozonhullet

Temperaturen i ozonlaget over Antarktis styres av vindsystemer der den sørlige polare jetstrømmen er den viktigste. Den snor seg rundt jorden i en bølgebevegelse, men i noen år er bølgenes svingninger veldig små. Dermed låses luften over Antarktis fast under -80 °C i lengre tid. Det var nettopp det som skjedde i 2020.

Normalt vokser ozonhullet over Antarktis i august og forsvinner i november – selv når hullet er så stort som i 2018. Y-aksen angir størrelsen på ozonhullet i millioner kvadratkilometer.

Først i andre halvpart av desember løste værsystemene seg opp, slik at temperaturen over Antarktis steg, og nedbrytningen av ozonlaget avtok. Ved årsskiftet var ozonhullet helt borte.

Selv om vi nå kan puste lettet ut, understreker forskerne at 2020 bør minne oss på at vi fortsatt må redusere utslippene av stoffer som bryter ned ozonlaget.

Les også:

Orkan

Slik oppstår en tropisk orkan

3 minutter
Orkan

Orkanen Katrina druknet New Orleans

13 minutter
Orkan
Orkan

Orkaner forverres av klimaendringer

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul