Forskere ved blant annet det europeiske instituttet CAMSovervåker ozonlaget tett, og med god grunn. Ozonet beskytter mot solens UV-stråling, som er skadelig for dyr og mennesker.
Dessverre er ozonet, som befinner seg i 30–50 kilometers høyde, veldig sårbart. Ved temperaturer under -80 °C brytes den lett ned av andre molekyler, særlig av vår egne kunstig produserte klorholdige stoffer.
Jetstrøm styrer ozonhullet
Temperaturen i ozonlaget over Antarktis styres av vindsystemer der den sørlige polare jetstrømmen er den viktigste. Den snor seg rundt jorden i en bølgebevegelse, men i noen år er bølgenes svingninger veldig små. Dermed låses luften over Antarktis fast under -80 °C i lengre tid. Det var nettopp det som skjedde i 2020.
Først i andre halvpart av desember løste værsystemene seg opp, slik at temperaturen over Antarktis steg, og nedbrytningen av ozonlaget avtok. Ved årsskiftet var ozonhullet helt borte.
Selv om vi nå kan puste lettet ut, understreker forskerne at 2020 bør minne oss på at vi fortsatt må redusere utslippene av stoffer som bryter ned ozonlaget.