Shutterstock
Orkan

Orkaner forverres av klimaendringer

Med vindkast på opp mot 300 km/t hører den tropiske orkanen til blant naturens mest fryktinngytende fenomener. Nå blåser klimaendringene enda mer liv i de ville virvelvindene.

© NOAA

OPPDATERING: Kjempeorkan går i land i det sørlige USA

Kategori 4-orkanen Laura har gått i land i delstaten Louisiana med vindhastigheter opp mot 240 km/t.

Amerikanske myndigheter i National Hurricane Center advarer mot en katastrofal stormflo som blir presset inn fra Mexicogolfen. Den kan komme til å bevege seg 60 kilometer inn i landet. Noen området kan bli oversvømt med hele 6 meter.

Over en halv million amerikanere har blitt beordret til å evakuere – myndighetene husker fortsatt med gru på orkanen Katrina som rammet den nærliggende storbyen New Orleans i 2005 og kostet 1200 mennesker livet.

U.S. National Weather Service sender ut en klokkeklar oppfordring på Facebook-siden sin: «Take action now to protect your life!»

Dette året kan slå alle rekorder
Orkansesongen i Atlanterhavet og Mexicogolfen varer fram i november, og i år har det amerikanske værbyrået NOAA varslet at antallet kan bli rekordhøyt.

Byrået forventer opptil 25 navngitte stormer i år, og 11 kan bli orkaner – dobbelt så mange som på et gjennomsnittlig år.

I fjor var USA og Karibia også plaget av en av de verste orkanene i historien, da Dorian rammet Bahamas og USAs østkyst.

Les mer under.

Orkanen Dorian satte dyster rekord

En ellers relativt stille sesong for tropiske orkaner i Atlanterhavet får en voldsom avslutning da orkanen Dorian rammer Great Abaco Island på det nordvestlige Bahamas 1. september 2019.

Med vindpust på 295 km/t forvandler den tropiske orkanen det vakre øyparadiset til pinneved. Takene flyr av husene, biler velter, og stormbølger på opptil sju meter skaper store oversvømmelser.

Da den destruktive orkanen endelig slapp taket i Bahamas noen dager senere og beveger seg opp den amerikanske østkysten, er i alt 77 mennesker døde. 245 menn, kvinner og barn er fortsatt savnet.

Video: Orkan spiser seg gjennom Bahamas

1. september 2019 gikk orkanen Dorian i land på Bahamas med vindhastigheter på nesten 300 km/t. Så høye vindhastigheter ved møte med landjorda har bare én ganger tidligere blitt observert i forbindelse med en orkan i Atlanterhavet. Det skjedde i forbindelse med den «berømte» Labor Day-orkan, som rammet Florida Keys med samme vindhastigheter 2. september 1935.

Hvordan måles en orkan?

Orkanen Dorian skrev seg inn i rekordbøkene som den kraftigste orkanen som noensinne har rammet Bahamas.

De kraftige vindene på nesten 300 km/t sendte den tropiske orkanen til topps på den såkalte Saffir-Simpson-skalaen som kategoriserer orkaner.

Kategori 1-orkaner begynner ved 119 km/t, og når vindhastighetene opp i mer enn 250 km/t, står man overfor en kategori 5-orkan.

Bliver orkaner kraftigere?

En gang hørte en kategori 5-orkan til sjeldenhetene. Men da Dorian raserte i 2019, var det den femte kategorien 5-orkan i Atlanterhavet på bare fire år.

Fire år på rad med kategori 5-orkaner er aldri før registrert i Atlanterhavet. Og skal man tro FNs klimapanel (IPCC), må vi forberede oss på enda flere kraftige orkaner.

IPCC forutsier at orkanenes maksimale intensitet vil stige med omkring fem prosent i dette århundret takket være den globale oppvarmingen.

Som orkaneksperten Jennifer Collins fra University of South Florida sa det til den britiske avisen The Guardian i 2019:

«Vi ser allerede klimaendringenes påvirkning nå. Og selv om det ikke er enighet om hvorvidt en varmere klode gir flere orkaner generelt, er det enighet om at stigende temperaturer i havene skaper flere kraftige orkaner med større ødeleggelser til følge.»