Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Orkan

Kan en orkan krysse ekvator?

Orkanene roterer jo hver sin vei på den nordlige og sørlige halvkulen. Hva skjer da hvis en orkan krysser ekvator? Er det i det hele tatt mulig?

Prinsipielt skulle det være mulig for en tropisk orkanå krysse ekvator. Det finnes likevel ingen eksempler på at det har skjedd, og en rekke forhold gir gode argumenter for hvorfor det heller neppe vil skje. Alle tropiske orkaner på den nordlige halvkulen roterer rundt lavtrykkets sentrum i retning mot urviseren. Årsaken er den såkalte corioliseffekten som gjør at vindretningen snur sør for ekvator. Fortegnelser viser at bare enkelte orkaner i Indiahavet har vært cirka 1 grad fra å krysse ekvator. Men alle orkanene ble enten oppløst før de krysset grensen, eller de fulgte en nordvestlig kurs. På den nordlige halvkulen har nemlig coriolis-effekten en evne til å dreie banen til et lavtrykk mot nordvest, noe som hindrer at orkanen vil ta ferden over ekvator. Men selv om orkanen likevel skulle klart å krysse ekvator, ville den ikke kommet langt. Nok en gang ville corioliseffekten ha arbeidet mot orkanens rotasjonsretning, og den ville ganske raskt gått i oppløsning.

Les også:

Orkan

Slik oppstår en tropisk orkan

3 minutter
Orkan
Orkan

Orkaner forverres av klimaendringer

4 minutter
Orkan

Orkanen Katrina druknet New Orleans

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul