Orkaner i Norden
I Norden dannes høststormer når kraftige lavtrykk fra Atlanterhavet beveger seg inn mot land. Lavtrykket oppstår ved store temperaturforskjeller i atmosfæren.
De forekommer typisk om høsten, da varme fra Sør-Europa støter inn i kalde luftmasser fra polarområdet.
Ved sammenstøtet presses den varme luften til værs, der den utvider seg, slik at trykket i området faller. Lavtrykket suger til seg luft og skaper en vind som kan oppnå stormstyrke – og i sjeldnere tilfeller oppnå orkanstyrke.
Her er 4 av de verste stormene av orkan styrke som noensinne har herjet våre breddegrader.
Juleorkanen, 1902
En av de første stormene som sparket inn det 20. århundret, er den dag i dag en av de kraftigste målt i Skandinavia.
Ifølge målestasjoner i Københavnsområdet og Midtjylland og ved Kullen Fyr i Sverige nådde vindstyrken opp i 144 km/t, noe som er usedvanlig høyt i vår del av verden. Verst gikk orkanen ut over Skåne, Halland og den vestlige delen av Småland, der i alt 50 fiskere mistet livet.
- Dødstall: 50
- Styrke: 144 km/t
Oktoberorkanen, 1967
I 1967 passerte en kraftig storm Danmark fra De britiske øyer.
Med en vindstyrke på over 140 km/t utviklet stormen seg til en av de kraftigste orkanene som noensinne har rammet Nord-Europa. Orkanen gjorde spesielt stor skade på skogene, der mange trær veltet, og flere metertykke løvtrær faktisk knakk tvers over.
Da orkanen beveget seg videre mot nordøst, ble den sørlige delen av Sverige rammet, og sydspissen av Öland ble det målt vind på 144 km/t. Den vindmålingen er fortsatt den høyeste som er målt i Sverige utenfor fjellstasjoner.
- Dødstall: 0
- Styrke: 144 km/t