Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

orkanene navn
Naturen - Orkan

Hvordan får orkanene sine navn?

Orkanene har ofte gutte- eller jentenavn, men hva er grunnen til at de må ha et navn, og hvem er det som bestemmer hva de skal hete?

En orkaner en svært kraftig storm som har en hastighet på minimum 64 knop, nesten 120 km/t. Orkaner er så farlige værfenomener at mange forskjellige myndigheter og meteorologer verden over er nødt til å samarbeide for å følge uværets mulige vei mot land.

Derfor er det praktisk å gi dem et navn, slik at alle straks vet hvilken orkan det gjelder. I hundrevis av år har befolkningen i Vest-India oppkalt orkanene etter den helgenen som var knyttet til den dagen da orkanen forekom. I 1953 begynte USAs værvarslingsinstitutt å gi stormene kvinnenavn.

Men det fikk kvinnebevegelsen til å protestere, og siden 1979 har man brukt like mange mannsnavn som kvinnenavn. Navnene gjenspeiler ofte de landene som omgir havet der orkanen oppstår – for eksempel brukes det franske, spanske og engelske navn på orkaner som oppstår i Atlanterhavet.

I dag er det Den meteorologiske verdensorganisasjon som bestemmer hvilke navn som skal brukes. Det er utarbeidet forskjellige lister med mulige navn på orkaner i forskjellige verdensdeler.

De samme navnene kan brukes om igjen, men hvis en orkan har gjort særlig mye skade, blir navnet fjernet fra listene. Navnene Mitch og Audrey kan ikke brukes mer.

Les også:

Orkan
Orkan

Orkaner forverres av klimaendringer

4 minutter
Orkan
Orkan

LISTEN: 4 kraftige orkaner i Norden

3 minutter
Orkan

Trenger vi en ny kategori for orkaner?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul