Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb_u12 Vanuatu
Naturen - Orkan

Fremtiden byr på flere orkaner

Sist helg rammet en av de voldsomste tropiske orkanene Vanuatu i Stillehavet. Men vi kan se frem til enda flere av de destruktive vindsystemene i takt med at kloden blir varmere.

I flere døgn stod orkanen”Pam” over Stillehavet og vokset seg stor og sterk. Da vindene i orkanen nådde en hastighet på rundt 300 km/t., satte det enorme vindsystemet kurs mot øynasjonen Vanuatu, der den gikk i land natt til lørdag 14. mars. Da ”Pam” igjen forlot de små øyene, lå store deler av landet i ruiner.

”Pam” var en kategori 5-orkan. Det vil si at den kunne mønstre vinder med en hastighet på over 250 km/t – faktisk var vindene så kraftige at ”Pam” er blitt en av de voldsomste orkanene i Stillehavet noensinne.

Global oppvarming forverrer tropiske stormer

Den rekorden får orkanen imidlertid trolig ikke lov til å være innehaver av særlig lenge. I takt med at global temperatur stiger, vil flere ekstremt ødeleggende kategori 5-orkaner angripe verdens kyster, velte hele skoger på hodet og legge samfunn øde.

Orkanene lever av varmt havvann over 26 grader celcius, som fordamper fra havets overflate. Jo varmere vannet er, desto mer energi tilfører det vindsystemene slik at vindene blir kraftigere og mer ødeleggende.

Varmt klima skaper nye orkaner

Men varmere klima gjør ikke bare vindene kraftigere – varmen kan også gjøre at de kraftige tropiske orkanene oppstår steder i verden der vannet tidligere ikke var varmt nok.

I forveien er tropiske orkaner klodens mest destruktive vinder, for vindsystemene kan vokse seg flere tusen kilometer brede og ramme store områder på en gang.

Varmt hav skaper lavtrykk

Tropiske supervinder oppstår når havtemperaturen overstiger 26,5 grader ved overflaten. Få full forklaring her:

Les også:

Orkan

Slik oppstår en tropisk orkan

1 minutt
Orkan
Orkan

LISTEN: 4 kraftige orkaner i Norden

3 minutter
Orkan
Orkan

Orkaner forverres av klimaendringer

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul