Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orkan

Hva er en orkan?

Orkan

Tropiske orkaner kan rive av hustak, velte trær og oversvømme hele byer. Orkaner dannes over varme havområder ved ekvator og kan variere voldsomt i størrelse. Den globale oppvarmingen gjør at orkanene blir større og kraftigere. Illustrert Vitenskap kan fortelle deg mer om hva en orkan er, hvordan den oppstår og hvordan man skal forholde seg til et værfenomen som blir kraftigere og kraftigere.

Hva er en orkan?
© Shutterstock

Hva er en orkan?

En tropisk orkan er en kraftig storm med en vindhastighet på 33 m/s, altså 120 km/t, noe som svarer til 12 på Beauforts vindskala. Orkaner er blant de mest ødeleggende stormene på jorda.

Orkaner deles inn etter Saffir-Simpson-skalaen, som går fra 1 til 5, alt etter hvor ødeleggende de er. Kategori 5 er «altødeleggende». Siden skalaen ikke forteller noe om orkanens størrelse, har meteorologer begynt å måle stormens samlede energiinnhold på en Integrated Kinetic Energy-skala. Den gir et bedre bilde av hvor mye energi som blir utløst i orkanens område.

Tropiske orkaner oppstår som regel ikke i Skandinavia, men vanlige lavtrykk, som vi kjenner godt til her i nord, kan inneholde vindkast av orkan styrke.

Slik dannes en tropisk orkan

Varm, fuktig luft tett på ekvator er med på å danne de kraftige tropiske orkanene. I en kombinasjon av overflatevann på over 26 grader, lavtrykk og akselererende vinder skaper stigende varm luft destruktive kjempestormer.

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul