Se opp: Enorme røde lyn flerrer opp himmelen

Under sommerens kraftige tordenvær kan du oppleve det atmosfæriske fenomenet lysånder, når opptil 40 kilometer lange røde glimt blir synlige i horisonten. Men du må være rask, for åndene er bare synlige i 0,1 sekund.

Røde feer kan blive op til 40 kilometer lange og opstår under lyn- og tordenvejr.

© Abestrobi/Wikimedia Commons

Sommeren er sesong for tordenvær og dermed også for såkalte lysånder. Lysånder er enorme energiutladninger som kan ses som avlange, røde glimt i 70–80 kilometers høyde. En lysånd kan være 40 kilometer høy og består egentlig av små kuler av kaldt, ionisert plasma.
Lysånder utløses som regel av ekstremt kraftige lyn med positiv ladning og en strømstyrke på 300 000 ampere – ti ganger kraftigere enn et vanlig lyn, som har negativ ladning.

De ses ofte i grupper av gulrotlignende strukturer. De kan også ha form som en manet med tentakler eller en strek. Formen er blant annet avhengig av denne elektriske ledeevnen i atmosfæren og av det positive lynet som utløser dem.

En høy strømstyrke i lynet og en rask utladning gir strekformede lysånder, mens en lav strømstyrke og langsom utladning gir gulrotform.

SLIK SER DU FENOMENET

Lysånder dannes høyt over skyene i kraftig tordenvær.

© Getty Images

Slik gjør du

Du kan øke sjansen for å se røde feer ved å følge lynradarer som viser lynaktiviteten globalt og lokalt. Hold øye med kraftige tordenvær i en avstand på 150–400 kilometer.

Se etter røde glimt på himmelen i retning av tordenværet. Du kan ikke se tordenskyer eller lyn, for de befinner seg under horisonten, men litt over horisonten kan du se de røde feene.

Vil du fotografere fenomenet, må kameraet stå på stativ. Du trenger ikke å bruke tele- eller vidvinkel. Still inn eksponeringen slik at landskapet er synlig – og ta så mange bilder som du orker.