Shutterstock

Kan det virkelig stemme at … det er farlig å dusje i tordenvær?

Jeg vet at man ikke skal søke ly under et tre når det lyner. Men er det også farer ved tordenvær når man oppholder seg innendørs?

Lyn oppstår idet spenningsforskjeller mellom jordoverflaten og skyene blir utlignet.

Når det lyner, kan spenningsforskjellen være flere hundre millioner volt og strømstyrken opptil 200 000 ampere. Det er mer enn nok til å drepe et menneske.

Derfor er det best å skynde seg innendørs når det er tilløp til tordenvær. Men selv inne i huset ditt er det farer du må være oppmerksom på.

De fleste vanlige boliger mangler nemlig lynavledere, og strømmen må i stedet finne sin egen vei gjennom de delene av huset som byr på minst elektrisk motstand.

Metall og vann leder lynet

Med andre ord vil alt som inneholder metall, plutselig bli en kanal for dødelig strøm – for eksempel lamper og datamaskiner som er koblet til strømnettet.

Det samme gjelder vanligvis også radiatorer og kraner som er koblet til vannrør av metall. Samtidig kan vannet i rørene lede elektrisk strøm. Det er fordi vannet innholder ioner, for eksempel natrium, kalsium og magnesium.

Dermed er verken dusjen, badekaret, servanten eller oppvaskkummen trygge i tordenvær. Det er til og med beretninger – også fra Skandinavia – om folk som har fått voldsomt elektrisk støt fra vannet i for eksempel dusjkabinettet.

Slik unngår du lynet innendørs

Når lynet treffer huset ditt, følger strømmen veien med minst motstand ned i bakken. Den veien går gjennom metall og vann.

© Shutterstock

1 Ta strømmen

Et lynnedslag kan gi overspenning i strømkabler og fortsette inn i boligen. Trekk ut stikkontaktene i god tid før tordenværet passerer, eller hold deg i det minste unna elektriske apparater.

© Shutterstock

2 Dropp vannet

Mange vannrør er lagd av metall og leder strøm, akkurat som selve vannet i kranene. All kontakt med vannet, fra oppvask til dusjing, er dermed forbundet med risiko når det lyner.

© Shutterstock

3 Slå av internett

Antenne-, telefon- og internettkabler inneholder metall som kan lede strømmen. Derfor bør du enten trekke ut stikkontaktene eller holde avstand. Kabler til fibernett er til gjengjeld harmløse.