Tordenvær over hav
Naturen - Lyn

Hvor langt beveger et lyn seg i vann?

Er det farlig å bade i tordenvær, hvordan sprer lynet seg i vannet, og dør fiskene? Få svar på om svømmeturen bør utsettes når der er lyn og torden.

Lyn slår oftest ned på land

Lynet slår oftest ned på land. Likevel innebærer et tordenvær en stor fare for folk som bader da, fordi det som er synlig over vann, er det høyeste punktet på havet. Lyn søker mot jord og tar alltid korteste vei.

Derfor vil lynet ofte ”velge” å slå ned i en svømmer som plasker rundt i overflaten i stedet for å slå ned like ved siden av.

Klikk på grafikken for å se den i stor.

Et dykk under overflaten kan redde deg fra lyn

Hvis den som bader ikke blir badeengel av det elektriske støtet og varmen, vil englestatus likevel sikres ved at man trolig svimer av og drukner.

Trekker du derimot pusten og dykker under vannflaten, vil du ikke merke at lynet eventuelt slår ned rett over deg. Det skyldes at vann er en fremragende elektrisk leder, og derfor vil strømmen i lynutladningen fordele seg på vannflaten i en sirkel rundt nedslagspunktet.

Trykkbølger fra lyn setter fisk i fare

Fisker dør bare av selve lynet og den elektriske utladningen hvis de er nær vannflaten når lynet slår ned. Likevel dør de fleste individene i nærheten fordi trykket fra tordenbraket gir dem indre blødninger. Fisker i nærheten, som ikke dør, blir imidlertid varig hørselskadet.

10 lyn i sekundet herjer Saturn

Vi kan nok oppleve voldsomt tordenvær på Jorden. Men det villeste tordenværet i solsystemet forekommer likevel på Saturn. Les mer om solsystemets ekstreme værfenomener i artikkelen under:

Les også:

Lyn

Derfor er du trygg i en bil når det lyner

1 minutt
Kuglelyn
Lyn

Her er hemmeligheten bak de mystiske kulelynene

1 minutt
Lyn

Glovarme eksplosjoner skaper sjokkbølger av lyd

2 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!