Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tordenvær over hav
Naturen - Lyn

Hvor langt beveger et lyn seg i vann?

Er det farlig å bade i tordenvær, hvordan sprer lynet seg i vannet, og dør fiskene? Få svar på om svømmeturen bør utsettes når der er lyn og torden.

Lyn slår oftest ned på land

Lynet slår oftest ned på land. Likevel innebærer et tordenvær en stor fare for folk som bader da, fordi det som er synlig over vann, er det høyeste punktet på havet. Lyn søker mot jord og tar alltid korteste vei.

Derfor vil lynet ofte ”velge” å slå ned i en svømmer som plasker rundt i overflaten i stedet for å slå ned like ved siden av.

Klikk på grafikken for å se den i stor.

Et dykk under overflaten kan redde deg fra lyn

Hvis den som bader ikke blir badeengel av det elektriske støtet og varmen, vil englestatus likevel sikres ved at man trolig svimer av og drukner.

Trekker du derimot pusten og dykker under vannflaten, vil du ikke merke at lynet eventuelt slår ned rett over deg. Det skyldes at vann er en fremragende elektrisk leder, og derfor vil strømmen i lynutladningen fordele seg på vannflaten i en sirkel rundt nedslagspunktet.

Trykkbølger fra lyn setter fisk i fare

Fisker dør bare av selve lynet og den elektriske utladningen hvis de er nær vannflaten når lynet slår ned. Likevel dør de fleste individene i nærheten fordi trykket fra tordenbraket gir dem indre blødninger. Fisker i nærheten, som ikke dør, blir imidlertid varig hørselskadet.

10 lyn i sekundet herjer Saturn

Vi kan nok oppleve voldsomt tordenvær på Jorden. Men det villeste tordenværet i solsystemet forekommer likevel på Saturn. Les mer om solsystemets ekstreme værfenomener i artikkelen under:

Les også:

Lyn

Enorme røde lyn flerrer opp himmelen

2 minutter
Lyn

Er det trygt å sitte i en bil når det lyner?

2 minutter
Lyn

Er det farlig å bade når det er tordenvær?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul