Lyn

lyn oppstår

Lyn fascinerer fortsatt

Lyn er et naturfenomen som finnes på samtlige kontinenter. De forekommer oftest omkring ekvator på grunn av den varme, fuktige luften som stiger til værs og skaper store værsystemer. Når den positive og negative spenningsforskjellen blir for høy, skjer det en elektrisk utladning som resulterer i et lyn. Et lyn har bare en diameter på omkring to til fem centimeter, men beveger seg med opptil 400 000 kilometer i timen. Det blir produsert enorme mengder energi noe som kan nå en temperatur på opptil 30 000 grader celsius. Det svarer til fem ganger solens overflate. I Norden har vi omkring elleve tordenværsdager i året, og det er bare noen få personer som har mistet livet på grunn av lyn det siste tiåret. Utforsk arkivet vårt og lær mer om lyn her.

Hvordan oppstår lyn?

Lyn stammer fra skyer som kalles tordenceller, som kan ha en diameter på flere kilometer. Små iskrystaller blir brakt opp gjennom skyen på grunn av oppadgående vind. Her kolliderer de med små hagl og vanndråper, som er på vei ned på grunn av høyere vekt. Sammenstøtet innebærer at iskrystallene blir positiv ladet og haglene blir negativ ladet.

Det skaper en tordenbyge med en positiv elektrisk ladning i toppen og en negativ elektrisk ladning i bunnen. Denne ulikheten skaper en reaksjon i form av lyn etterfulgt av et økt trykk og en stigning i temperaturen som danner en sjokkbølge. Den sjokkbølgen gir lyden av torden.
En tordencelle lever bare omkring 30 minutter og kan forårsake to til tre lyn i minuttet.

lyn treffer fjell

© Shutterstock

Hva skal man gjøre når det lyner?

Finn ut hvor langt unna lynet er. Tell sekundene mellom lynet og tordenbraket. Lyden reiser med 343 meter i sekundet, og det gir en avstand på om lag en kilometer for hvert tredje sekund.

Hvis du er i et hus, bør du bli innendørs. Hvis du er utendørs, bør du holde avstand til trær og andre høye objekter. Lynet søker mot det nærmeste objektet, og vil derfor ofte slå ned i objekter som rager opp mot himmelen.

Sett deg ned på huk med hodet mellom beina for å redusere størrelsen din. Du bør aldri legge deg flatt ned, for det utgjør et større overflateareal, og det kan være fatalt ved lynnedslag.

Oppholder du deg i havet, bør du dykke under havoverflaten for ikke å være det høyeste punktet. Svøm straks mot fastlandet, for vann er en god leder for elektrisitet og kan slå deg bevisstløs.

lyn over havet fare

© Shutterstock