Shutterstock
Temperatur, marts

Hvorfor svinger temperaturen så voldsomt i mars?

Det er nesten umulig å finne det riktige yttertøyet i mars, og det er ikke så rart. Temperaturen kan svinge med over 50 grader!

Det ligger en hel håndfull fenomener bak de store temperatursvingningene vi opplever så ofte i mars.

Først og fremst er dag og natt omtrent like lange fordi vårjevndøgn er i mars. Det gjør at solen får god tid til å øke temperaturen om dagen, samtidig som det er nok tid til nedkjøling om natten.

Tåge, marts

I mars er det ofte tåkete om morgenen fordi luften over bakken avkjøles om natten. Dermed kondenserer vanndampen til dråper.

© Shutterstock

Dessuten er det i mars ofte klar himmel, og det forsterker effekten av både inn- og utstrålingen ytterligere. Den klare himmelen skyldes lav luftfuktighet, altså tørr luft. Og det er lettere å varme opp og kjøle ned tørr luft.

Dessuten er vannet i havet og i større innsjøer fortsatt vinterkaldt i mars. Dermed har ikke naturen varmereserve til nattetimene.

I september, når dag og natt har samme lengde som i mars, er det tvert imot det varme vannet som sørger for at nettene sjelden blir bitende kalde.

Svingning på over 50 grader

De kalde nettene i mars betyr at måneden har noen av årets største temperatursvingninger. I Danmark er mars på toppen når det gjelder variasjon, mens den i Sverige og Finland bare overgås av enten februar eller januar. I Norge er mars på tredjeplass etter de to månedene.

I mars ligger det kaldeste tidspunktet på et døgn ofte i timen etter soloppgang. Det betyr at det er kaldest mellom klokken 7 og 8 om morgenen, akkurat når mange er på vei til jobb eller skole.

Det er varmest midt på ettermiddagen – når folk er på vei hjem igjen. Det er derfor vanskelig å velge yttertøy som passer til begge deler.