Landevej, kulde vs. varme

Hvorfor blir det plutselig kaldt?

Enkelte dager kan mildvær erstattes av kulde og frost i løpet av bare få timer. Men hva skjer egentlig når temperaturen plutselig faller?

Enkelte dager kan mildvær erstattes av kulde og frost i løpet av bare få timer. Men hva skjer egentlig når temperaturen plutselig faller?

Shutterstock

Et plutselig temperaturfall skyldes vanligvis en passerende kaldfront.

En kaldfront er en overgangssone mellom et område med varm og fuktig luft og et område med kaldere luft. Siden varm luft er lettere enn kald luft, tvinger kaldfronten seg som en kile under den varme luften og skyver den bort og oppover i atmosfæren.

Som navnet tilsier, er kaldfronter typisk et tegn på at det begynner å bli kaldere. På den nordlige halvkule er kaldfronten ofte forbundet med lavtrykk og gir økt nedbør i form av regn eller snø og plutselige vindskifter.

Fronten har en kald bakside

Når vi opplever at temperaturen plutselig faller flere grader – ofte i løpet av noen timer – er det ikke på grunn av selve møtet med kaldfrontens «ansikt», men heller fordi baksiden av kaldfronten passerer oss.

Når en kaldfront passerer oss, presser kulden seg inn under den varme luften og tvinger den opp i atmosfæren.

© Claus Lunau

1. Kulde og varme møtes

I områder der kald og varm luft møtes, oppstår en skillelinje som kalles en kaldfront. Den fremre delen av fronten er 500 meter høy, mens baksiden, flere hundre kilometer unna er ca. 15 kilometer høy.

© Claus Lunau

2. Kulden skyver varmen vekk

Kald luft er tyngre enn varm luft. Derfor kiler kaldfronten seg inn under den varme luften, som både skyves frem foran kaldfronten og løftes opp i atmosfæren.

© Claus Lunau

3. Vinden blåser fra nord

Kaldfronten skapes av et lavtrykk som gjør at kald luft strømmer ned mot oss fra vest og nord. Når kaldfronten har passert oss, opplever vi derfor et raskt temperaturfall.

Vest og nord for lavtrykket strømmer kald luft ned mot oss. Derfor vil man ofte oppleve et plutselig skifte i vinden mot nordlig retning, omtrent samtidig som temperaturen begynner å synke.

Polarfronten slanger seg sørover I det større perspektivet er det polarfronten som bestemmer hvor det er varmt og hvor det er kaldt.

Kaldfronter forekommer vanligvis langs polarfronten, og indikerer skillelinjen mellom den kalde luften fa polene og den varmere, subtropiske luften lenger sør. Skillelinjen slynger seg hele veien rundt jorden og kan være svært forskjellig.

I vår del av verden kan for eksempel polarfronten slange seg fra nordligste Skandinavia til Sør-Europa.