Hvordan oppstår haglskurer?

Om våren kan vi plutselig bli bombardert av haglskurer. Men hvordan kan isklumpene oppstå når det er så varmt?

© Shutterstock

Hagl dannes som regel i store tordenskyer og består av underkjølte vanndråper.

Underkjølt vann er flytende selv om det er under frysepunktet, og kan nå helt ned til -48 °C før det fryser. Fenomenet opptrer ofte som bitte små vanndråper i atmosfæren – såkalte skydråper.

Rystelser danner is

Dråpene fryser ikke fordi de består av veldig rent vann. Rent vann mangler de såkalte kjernene som iskrystallene begynner å vokse rundt. Det kan for eksempel være et mikroskopisk støvkorn som er fanget inne i dråpen.

Hvis vannet forstyrres av voldsomme bevegelser mens avkjølingen finner sted, kan iskrystaller imidlertid dannes også slike kjerner.

Sammenstøt får hagl til å vokse

Et hagl kan vokse seg stort når det støter inn i underkjølte vanndråper som kastes rundt høyt oppe i bygeskyene.

haglbyge
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. En dråpe tvinges til værs

En vanlig skydråpe med en temperatur over frysepunktet løftes til værs i en oppadgående luftstrøm og passerer på et tidspunkt høyden der temperaturen faller til under 0 °C.

haglbyge
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Kulen av is dannes

To underkjølte vanndråper støter sammen og danner en mikroskopisk iskule – en haglkime. Kimet kolliderer med andre skydråper og blir hver gang litt større og tyngre.

haglbyge
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Det tunge haglet faller

På et tidspunkt er haglet så tungt at den oppadgående luftstrømmen ikke kan bære det lenger. Da faller det mot bakken – ofte med millioner av andre hagl som sammen utgjør en haglskur.

Temperaturen i atmosfæren faller med høyden, så kraftige, oppadgående vinder kan sende de små vanndråpene opp i en høyde der temperaturen er under 0 °C.

Haglsesongen begynner om våren

På våre breddegrader skjer det om våren og i sommermånedene vanligvis et par kilometer over jordoverflaten. Og siden store bygeskyer kan være opptil tolv kilometer høye, er temperaturen i det meste av skyen under frysepunktet.

Når de underkjølte dråpene oppe i skyen treffer hverandre, er det nok til å forstyrre dem slik at de begynner å danne iskrystaller.

I juli 2017 måtte en ukrainsk pilot lande et stort passasjerfly i blinde etter at både frontruta og nesa på flyet ble knust av hagl på størrelse med egg.

© YOUTUBE

De første krystallene skaper en mikroskopisk kjerne, en såkalt haglkime, som flere krystaller dannes rundt. Herfra vokser haglet raskt i størrelse når det støter sammen med flere underkjølte vanndråper – helt til det er så tungt at det faller til bakken.

I ekstreme tilfeller kan hagl rekke å bli over 15 centimeter i diameter før de treffer bakken.