Haglkorn kan bli over 15 centimeter i diameter og veie over 700 gram.

© Graham Crouch-IDI/Getty Images

Hvordan oppstår haglskurer?

Et hagl begynner som en vanndråpe høyt oppe i atmosfæren. Dråpen er flytende, selv om temperaturen er langt under frysepunktet, men sammenstøt med andre dråper omdanner den til en hard isklump.

Hagl dannes som regel i store tordenskyer der det er store mengder underkjølte vanndråper.

Underkjølt vann er flytende, selv om det er under frysepunktet, og kan nå en temperatur helt ned til -48 °C før det fryser.

Fenomenet opptrer ofte som ørsmå vanndråper i atmosfæren – såkalte skydråper.

Hvorfor fryser ikke dråpene?

Årsaken til at dråpene ikke fryser, er at vannet er veldig rent.

Rent vann mangler de kjernene som er nødvendige for at iskrystallene skal komme i gang. Det kan for eksempel være et mikroskopisk støvkorn som er fanget inne i dråpen.

Hvis vannet forstyrres av voldsomme bevegelser mens avkjølingen finner sted, kan dannelsen av iskrystaller også forekomme uten slike kjerner.

Temperaturen i atmosfæren faller med høyden, så kraftige oppadgående vinder kan sende de rene dråpene opp i en høyde der temperaturen faller til under 0 °C.

I juli 2017 måtte en ukrainsk pilot lande et stort passasjerfly i blinde etter at både frontruta og nesa på flyet ble knust av hagl på størrelse med egg.

© YOUTUBE

Når blir det hagl?

I Skandinavia skjer det i sommermånedene typisk et par kilometer over jordoverflaten, og siden store bygeskyer er opptil tolv kilometer høye, er hoveddelen av skyen under frysepunktet.

Etter hvert som dråpene treffer hverandre og forstyrres, kan et haglkorn dannes.