Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Været

Hvordan oppstår El Niño?

Hva er El Niño? Hvordan oppstår de ekstreme værforholdene som kommer i forbindelse med El Niño-fenomenet?

El Niño, som betyr guttebarnet, henger sammen med et annet værfenomen kalt jentebarnet, La Niña. De er to ekstremer av en naturlig værsyklus i det tropiske Stillehavet. I et El Niño-år blir havet cirka to til tre grader varmere enn normalt utenfor vestkysten av Sør-Amerika, mens det i et La Niña-år er kjøligere. Normalt blåser passat-vindene konstant det varme overflatevannet fra øst mot vest langs ekvator.

Det får kaldt bunnvann til å stige opp ved Sør-Amerikas vestkyst, mens det varme overflatevannet gir regn i Indonesia. Regnet får luftmasser til å stige opp i atmosfæren, og det holder passatvindene i gang. Men gjennomsnittlig hvert fjerde år avtar passatvindene, og uten press fra vindene siver det varme overflatevannet stille og rolig tilbake til Sør-Amerika, og det fører til et El Niño-år.

El Niño har store konsekvenser i et belte fra Australia til Sør- og Nord-Amerika, der det fører til markante endringer i værforholdene: Det blir tørke i Australia og oversvømmelser i Sør- og Nord-Amerika. La Niña oppstår noen ganger som følge av El Niño, men ikke nødvendigvis.

La Niña har også betydning for været i det store området, men her er det snakk om at de eksisterende værforholdene forsterkes: tørre områder får enda mindre regn, mens det regner mer enn vanlig i områder som normalt får mye nedbør. Vha. elektroniske bøyer følger forskerne nøye vanntemperaturene i Stillehavet, og de kan måle når det varme overflatevannet siver fra Indonesia mot Sør-Amerika. Varslingene er ennå ikke helt sikre, men på lengre sikt vil de få stor betydning for for eksempel bønder.

Les også:

Fenomener i fysikken

Hvorfor flyter både varmt vann og kald is oppå vannet?

1 minutt
Fly flyver igennem orkanens øje på Dorian.
Orkan

Orkanen Dorian herjer i sneglefart

4 minutter
Tornado; Oklahoma, 1999
Tornado

Tornadoer Jorden rundt

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Tast inn e-postadressen din for å motta en e-post med anvisninger for å nullstille passord.
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul