Shutterstock
Sne rullet sammen

Hvordan lager vinden snøballer?

Da vi var i USA forrige vinter, så vi noen virkelig underlige store snøspiraler. Vi fikk høre at de het «snow rollers», men hvordan oppstår de?

Fenomenet, som kalles snøruller («snow rollers») i blant annet USA og Canada, er også kjent som snøspiraler og snøsmultringer, og de er lagd av vinden.

Vinden kan lage snøruller når et tynt lag snø begynner å rulle og klebe seg til seg selv.

De sylinderformede snøsamlingene oppstår når det øverste laget av snø blir løftet opp fra overflaten mens snøen ruller.

Kraft og klistereffekt skaper snøruller

En snørull kan dannes når kraftig vind får til litt løssnø til å bevege seg.

»

Når vinden lager snøruller, skjer det nesten alltid ut fra et ganske tynt lag av nysnø på et relativt hardt underlag, for eksempel frossen bakke, en isdekket sjø eller hard, gammel snø. Overflaten må være glatt og uten vegetasjon, ellers sitter snøen fast, og prosessen stanser før den kommer i gang.

Snøruller kan oppstå når vinden er kraftig nok til å rulle dem av sted i snøen, som yter relativt mye motstand. Vind fra om lag 12 m/s kan starte prosessen, og snøballene kan få en diameter på opptil 20 centimeter. Hvis de skal vokse seg virkelig store, krever det ofte hjelp fra tyngdekraften, for eksempel i en skråning.

Slike snøruller oppstår bare i et smalt temperaturintervall rundt frysepunktet. Snøen må nemlig være kram nok, men ikke så våt at snøballen blir for tung og kollapser under sin egen vekt. Snøen må heller ikke være for kald og tørr, for da blir den ikke kram.

Det skjer som regel i en skråning eller for eksempel på et tak som heller.

Da kan tyngdekraften bidra med ekstra energi som skyver den lille snøklumpen av sted .

Hvis kraften er voldsom og varig nok, og hvis snøen har den riktige konsistensen, kleber stadig flere lag seg til den rullende snøen, og da vokser snørullen.

Snørullene er altså de kalde områdenes svar på fenomenet markløper; de døde og kuleformede buskene som triller av sted i tørre områder – og i enhver westernfilm med respekt for seg selv.

Ofte blir snørullene vinden lager, bare noen få centimeter i diameter. Men i noen tilfeller og under de helt riktige forholdene kan de vokse til opp mot en meter i høyden og et par meter i bredden.