Shutterstock

Hvor kaldt kan det egentlig bli?

Akkurat nå er det bikkjekaldt ute, men hvor langt ned kan temperaturen komme?

Den absolutt laveste temperaturen som kan eksistere, er minus 273,15 °C – også kalt det absolutte nullpunktet. Her har molekyler og atomer, ifølge fysikkens lover, den laveste mulige energien.

Men det finnes ingen steder i universet der det er så kaldt. Selv det tomme rom er 2,73 °C varmere enn nullpunktet på grunn av den kosmiske bakgrunnsstrålingen som stammer helt tilbake fra big bang.

Faktisk kan det absolutte nullpunktet aldri nås i praksis, men i 2021 nådde tyske forskere en temperatur som bare var 38 billiondeler over.

De lave temperaturene er interessante fordi de får mange stoffer til å oppføre seg spesielt. Noen blir superflytende, altså i stand til å renne uten motstand, mens andre blir superledende, altså i stand til å lede strøm helt uten motstand.

Skandinavia er lunkent

Naturlige temperaturer på jorden kommer aldri ned i nærheten av nullpunktet.

Sverige har kulderekorden i Skandinavia: Det ble målt minus 52,6 °C i Vuoggatjålme 2. februar 1966. Finland har målt minus 51,5 °C, Norge minus 51,2 °C og Danmark minus 31,2 °C.

Akkurat som med det absolutte nullpunktet finnes det – ifølge de gjeldende fysiske teoriene – også en øvre temperaturgrense. Den ligger på om lag 142 millioner million millioner millioner millioner grader celsius.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Skandinavia er langt fra rekordene

Selv om været kan oppleves iskaldt, er Skandinavias laveste temperatur på –52,6 °C langt fra kulderekorden.

1 Russland avkjøler Europa

Russland har målt den laveste temperaturen på det europeiske kontinentet. I landsbyen Ust-Sjtsjuger i den russiske delrepublikken Komi krøp termometeret ned på –58,1 °C nyttårsaften 1978.

2 Grønland er kaldest i nord

Grønland har kulderekorden i nord. Den laveste temperaturen på den nordlige halvkule ble målt til –69,6 °C midt på innlandsisen 12. desember 1991.

3 Sørpolsstasjon har rekorden

Ikke noe sted kommer i nærheten av Antarktis når det gjelder kulde. Jordens laveste naturlige temperatur ble målt til –89,2 °C ved forskningsstasjonen Vostok 21. juli 1983.