Den absolutt laveste temperaturen som kan eksistere, er minus 273,15 °C – også kalt det absolutte nullpunktet. Her har molekyler og atomer, ifølge fysikkens lover, den laveste mulige energien.
Men det finnes ingen steder i universet der det er så kaldt. Selv det tomme rom er 2,73 °C varmere enn nullpunktet på grunn av den kosmiske bakgrunnsstrålingen som stammer helt tilbake fra big bang.
Faktisk kan det absolutte nullpunktet aldri nås i praksis, men i 2021 nådde tyske forskere en temperatur som bare var 38 billiondeler over.
De lave temperaturene er interessante fordi de får mange stoffer til å oppføre seg spesielt. Noen blir superflytende, altså i stand til å renne uten motstand, mens andre blir superledende, altså i stand til å lede strøm helt uten motstand.
Skandinavia er lunkent
Naturlige temperaturer på jorden kommer aldri ned i nærheten av nullpunktet.
Sverige har kulderekorden i Skandinavia: Det ble målt minus 52,6 °C i Vuoggatjålme 2. februar 1966. Finland har målt minus 51,5 °C, Norge minus 51,2 °C og Danmark minus 31,2 °C.
Akkurat som med det absolutte nullpunktet finnes det – ifølge de gjeldende fysiske teoriene – også en øvre temperaturgrense. Den ligger på om lag 142 millioner million millioner millioner millioner grader celsius.