Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor regner det

Derfor regner det

Den evige utvekslingen av vann mellom jorden og atmosfærens nederste lag kalles vannets syklus. Den nedadgående delen av dette kretsløpet kalles nedbør og består oftest av regn. Andre typer er snø, sludd, hagl, underkjølt regn, rimfrost, duskregn, tåke og dugg. Alle typene er vann som returnerer til jord- og havoverflaten, som det før har fordampet fra.

Photo by Inge Maria on Unsplash

Nesten all nedbørsdannelse forårsakes av oppstigende luft. Når luften stiger til værs blir den avkjølt, og på et tidspunkt vil den nå et metningspunkt. Hvis luften tvinges ytterligere til værs, vil luftens vanndamp fortettes til små vanndråper – også kalt skydråper eller iskrystaller.

Store dråper og iskrystaller faller raskere enn små. Store dråper med stor fallhastighet samler opp mindre dråper og faller dermed enda hurtigere. Disse store dråpene støter inn i enda flere dråper og vokser enda mer. På et tidspunkt blir dråpene og iskrystallene så store at de faller raskere enn oppvindene inne i skyen, og dermed faller de ut av skyen som nedbør.

Iskrystaller er særlig effektive til å starte nedbørs-prosessen. Selv om sommeren begynner det meste av nedbøren som iskrystaller høyt oppe i luften.

Temperaturen bestemmer nedbørens type

Nedbørsformen er avhengig av temperaturforholdene i atmosfæren. Dersom det er minusgrader hele veien opp gjennom atmosfæren, kommer nedbøren som snø. Dersom temperaturen nær bakken er over frysepunktet vil nedbøren gå over i våt snø, sludd eller regn.

Underkjølt regn dannes når det er frost ved bakken, men over frysepunktet høyere oppe i atmosfæren. Når underkjølte dråper treffer en overflate, fryser de til is og gjør veibaner og fortau speilglatte.

En annen velkjent nedbørsform er hagl. Det dannes når kraftige og oppadgående luftstrømmer i en sky blåser delvis smeltede iskrystaller tilbake i skyens øverste del, der de igjen kommer under frysepunktet og fryser til is. Til slutt faller de små iskulene ut av skyen som haglkorn.

Duskregn, eller yr, som det også kalles, er små regndråper med en diameter under 0,5 mm. Dråpene er små og lette og føres lett av sted av vinden. En tommelfingerregel er at duskregn ikke lager ringer på vannflater.

Les også:

Rain
Været

Været: Hvorfor faller regn som dråper?

2 minutter
Været

Blir skyer mindre når det regner?

1 minutt
Kan det regne fra en klar himmel?
Været

Kan det regne fra klar himmel?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul