Solen forsvinner under skyene

Vi er i værets makt

Været er en overordnet betegnelse for alle de fenomenene som forekommer i atmosfæren som et resultat av solens stråler, jordens rotasjon og helning. Vær og klima blir ofte blandet sammen, men det er to ulike ting. Klimaet er et uttrykk for hvordan været har utviklet seg over mange år. Det kan være i et spesielt område eller i hele verden. Været er derimot et uttrykk for løpende endringer i et lokalt område, for eksempel at dagen i Bodø begynner med solskinn, men ender med regn. Lær mer om været i artiklene våre her på siden.

Hvordan oppstår regn?

Regn oppstår på grunn av at solens stråler varmer opp havet og jorden og får vann til å fordampe. Når den vannholdige luften er varmere enn omgivelsene, vil den begynne å stige til værs. I takt med at dampen kommer lenger opp i atmosfæren, vil den kjøles ned. Hvis denne prosessen fortsetter, vil det først bli dannet en sky av vannet, og hvis skyen fortsetter å samle vanndamp, vil den før eller senere nå sitt metningspunkt. Det innebærer at vanndampen fortettes til dråper, som så vil falle ut av bunnen på skyen.
Temperaturen i atmosfæren er avgjørende for hvilken type nedbør som vil oppstå når metningspunktet nås. Er temperaturen over frysepunktet nær jordens overflate, vil det regne. Hvis det er under frysepunkt, vil det enten snø eller hagle.

Voldsomt regn på skogssti

© Shutterstock

Hva er vind?

Vind er luft som er satt i bevegelse på grunn av oppvarming fra solen. Når luft blir varmere, begynner den å utvide seg og stige til værs. Dette skaper en endring i det atmosfæriske trykket. Når det forekommer en forskjell i atmosfærisk trykk, så beveger luft seg mellom høytrykk til lavtrykk.

Da jorden roterer, vil luften også bli påvirket av den avbøyende Coriolis-effekten. Coriolis-effekten innebærer at luften på den nordlige halvkulen bøyes av mot høyre, mens den på den sørlige halvkulen bøyes av mot venstre.

Vindmøllefarm i vannet

© Shutterstock

Hvordan oppstår lyn og torden?

Lyn begynner som en statisk ladning i en regnsky, der bunnen er negativ ladet og toppen er positiv ladet. Atmosfæren rundt skyen fungerer isolerende, men når ladningen blir sterkere enn atmosfærens isolerende egenskaper, oppstår det lyn. Lynnedslag varmer opp luften, og varmen kan nå 30 000 grader celsius. Det er fem ganger varmere enn solens overflate. Når luften blir oppvarmet, utvider den seg veldig raskt, og skaper en trykkbølge som kan høres som torden.

Lynnedslag i en by

© Shutterstock
Side 1 / 4