Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor er jorden rød i tropiske strøk?

Jeg har ofte lurt på hvorfor det er rød jord i tropene. Hva kommer det av?

Shutterstock

Jordsmonn er sluttresultatet etter nedbryting av det som en gang var stein. Har man tid nok til rådighet, vil kjemiske, fysiske og biologiske prosesser gradvis utvikle et lag jord på toppen av den faste steinen.

Klimaet er avgjørende for om jordsmonnet oppstår, for det definerer samspillet mellom de kjemiske og biologiske prosessene som bryter ned den faste steinen. Jordfargen bestemmes av hvilke mineraler steinen inneholder.

Jernoksider farger jorden rød

Rød jord skyldes høyt innhold av jernoksider, som er rustrøde. Rød jord er å se i varme, fuktige strøk der de er utviklet over lang tid fra bergarter som er rike på jern.

Dyprød tropejord kalles lateritt, og den er utviklet gjennom millioner av år. I tropisk laterittjord er så godt som alle silikatmineralene, som utgjør størstedelen av de fleste bergartene, blitt omdannet slik at det bare er jernoksider og aluminium igjen.

Næringsfattig jord

I tidens løp har så mye vann passert gjennom jordenat alle oppløselige mineraler er blitt vasket ut. Derfor er denne jorden også fattig på næringsstoffer.

Til sammenligning inneholder jordsmonn i tempererte strøk ofte et tykt lag rikt på organisk materiale, og utviklingen av jordsmonnet holder tritt med utvaskingen av næringsstoffer. Det betyr at jorden kan dyrkes i mange år, mens tropejord bare kan dyrkes intenst i noen få år.

Les også:

Undergrunnen

Hvor får jord egentlig fargen fra?

0 minutter
Undergrunnen

Synkehull sluker buss i Kina: Slik oppstår de gigantiske hulrommene

3 minutter
Røntgenbilde - radon kan gjøre syk
Undergrunnen

Radon gjør deg syk

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul