Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Røntgenbilde - radon kan gjøre syk

Radon under huset gjør deg syk

Lungekreft trenger ikke å skyldes røyking. Radon finnes i nesten alle former for jord, og gassen er hvert år skyld i omkring 300 dødsfall i Norge.

Shutterstock

Undersøkelser viser at i Norge ligger konsentrasjonen av gassen radon i mange boliger over farenivået. Radon kan hverken luktes eller smakes, men utgjør likevel en stygg helserisiko. Ikke minst lungekreft kan fremkalles av radon.

Radon anslås å være en medvirkende årsak til cirka 300 dødsfall i året i Norge. Problemet har en tilsvarende størrelse i de andre nordiske landene, mens det amerikanske helsedepartementet anslår at 21 000 amerikanere hvert år dør av lungekreft som er utløst av radon.

Radon trenger inn i oppvarmede hus

Radon er en naturlig forekommende gass som finnes i nesten alle former for jordlag. Gassen kan trenge inn gjennom mange kanaler, for eksempel avløp eller små sprekker i fundamentet. Risikoen er enda større på kjølige breddegrader fordi vi varmer opp husene en stor del av året.

Forskerne har funnet ut at når temperaturen er høyere innendørs enn utendørs, oppstår det et lite undertrykk i boligen som trekker inn den skadelige gassen.

Radon
© Claus Lunau & Shutterstock

Radon er naturens passive røyking

Når temperaturen er høyere innendørs enn utendørs, oppstår det et lite undertrykk i boligen som kan trekke inn luft fra bakken, for eksempel via avløp, vinduer, utette lister og revner i fundamentet.

Nesten alt jordsmonn frigir radon. Og puster vi inn luft som inneholder radon, kan det radioaktive henfallet finne sted i lungene våre og bestråle oss innenfra.

Radon - medisinsk geologi gjør oss klokere

Avdekking av radon fra bakken som helserisiko er et resultat av forskningsfeltet medisinsk geologi. Her interesserer forskerne seg for sammenhengen mellom geologien et bestemt sted og helsen i befolkningen.

Medisinsk geologi er i sterk vekst, og rundt omkring i verden har forskerne oppklart flere store epidemier som viste seg å være koblet til forhold i undergrunnen. For eksempel har en alvorlig skjelettlidelse i India vist seg å skyldes fluor i drikkevannet.

Les også:

Undergrunnen

Hva er det under sanden i Sahara?

3 minutter
Super continent
Undergrunnen

Om 250 millioner år oppstår Jordens neste superkontinent

0 minutter
Undergrunnen

Synkehull sluker buss i Kina: Slik oppstår de gigantiske hulrommene

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul