Et skip som ligger helt stille midt i Atlanterhavet, vil få lenger og lenger til land etter hvert som årene går, både mot øst og mot vest. Årsaken er at Atlanterhavet utvider seg. Det blir fire centimeter bredere hvert år, og hittil har geologene ikke hatt noen forklaring på det.
Den har de fått nå takket være et prosjekt gjennomført av forskere fra University of Southampton i England.
Forskerne senket 39 seismografer ned på havbunnen omkring Den midtatlantiske rygg, som er bruddlinjen mellom Nord- og Sør-Amerikas tektoniske plater på den ene side og Afrikas og Eurasias på den annen side.
Forklaringen lå overraskende dypt
Forskerne hadde mistanke om at strømmer av magma fra jordens øvre mantel opp mot jordskorpen kunne være skyld i at platene blir tvunget fra hverandre.
Seismografene kartla materialet i mantelen ved å måle små rystelser fra jordskjelv andre steder i verden.
Rystelsene beveger seg tvers gjennom jorden og påvirkes av det materialet de møter underveis. Dermed kan seismografene tegne et tverrsnitt av jorden som viser magmaens bevegelser i den øvre og den nedre mantelen.
Til forskernes overraskelse viste målingene at det var bevegelse av materiale helt nede fra den nedre mantelen i om lag 660 kilometers dybde opp gjennom den øvre mantelen mot jordskorpen.
Det er første gang geologer har oppdaget en direkte sammenheng mellom materiale fra så store dybder og kontinentalplatenes bevegelser.
Den nye oppdagelsen har generell betydning for forståelsen vår av platetektonikken, men også for mulighetene for å forutsi vulkanutbrudd og jordskjelv som skapes av platenes bevegelser.